Varga Mihály: a nyertes magyar vállalatok jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából

2023. november 15. 17:13
A nyertes magyar tulajdonú vállalatok jelentik a kitörést Magyarországnak a duális gazdaság csapdájából – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.
 
Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető „Az évtized nyertesei – Kiút a duális gazdaság csapdájából” címmel megtartott előadásában kiemelte: a magyar gazdaság képes a csapdahelyzet elkerülésére.
Varga Mihály: a nyertes magyar vállalatok jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából
Hozzátette: az ország 1995 óta jelentős előrelépést tett a versenyképesség területén, a világ egyik legkomplexebb gazdasága az összetettségi mutatók alapján, számos iparág, így az élelmiszeripar, mezőgazdaság, járműipar, a feldolgozóipar hajtja.
 
A duális gazdaságot a multinacionális vállalatok jelentős piaci erőfölénye, a hazai tulajdonú beszállítók alacsony aránya, alacsony hatékonyságú magyar szereplők és gyenge versenyképesség jellemzi.
 
„A magyar gazdaság képes ennek a csapdahelyzetnek az elkerülésére” – húzta alá a pénzügyminiszter.
Elmondta, hogy a tárca megbízásából ezer céget vizsgáltak egy kutatásban, miszerint a kkv-k között széles kör képes felvenni a versenyt regionálisan, innovatívak, nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.
 
Az úgynevezett „nyertes cégek” kiemelkedő növekedést értek el: a kutatás alapján 2016-2020 között 345 százalékos árbevétel-növekedést.
 
„Az ígéretes cégek beruházási tevékenysége kimagasló: a megkérdezett vállalatok 82 százaléka vett már részt pályázaton, 70 százaléka vesz igénybe pályázati tanácsadót, 64 százalékának pozitív tapasztalata volt a pályázatokról, valamint 54 százaléka venne fel hitelt pályázatokhoz” – sorolta.
 
A kutatás elemzői az ígéretes vállalkozások nehézségei között a generációváltást, a külső nyomást és a munkaerőpiaci nehézségeket említették.
 
Varga Mihály arra is kitért, hogy a nyertesek új technológiákba és képzésekbe fektetnek, keresik az exportlehetőségeket. Ezeknek a cégeknek a kétharmada alkalmaz dedikált, speciálisan képzett munkaerőt innovációra és exportfejlesztésre, szoros kapcsolatot ápolnak az egyetemekkel.
 
„A nyertes cégek megfizetik a tudást, az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás meghaladta a 948 ezer forintot 2023 január-augusztusban” – mondta.
 
A további fejlődés alapja, hogy ezek a hazai tulajdonú nyertes cégek jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából.
 
„A fejlődést segítheti a vállalatok és egyetemek összekapcsolása a k+f területén, a beruházás- és növekedésösztönző kedvező kamatozású hitel- és tőkekonstrukciók, a szakképzés és duális képzés erősítése, valamint a technológiaváltást segítő rugalmas felnőttképzési programok” – összegezte a tárcavezető.
 
forrás:agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

A lengyel gazdaszervezetek képviselői ülősztrájkot kezdtek az agrárminisztérium székházában

2024. április 03. 16:04
Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

Nyolc fontos tudnivaló az őstermelőknek

2023. augusztus 04. 14:47
Biztosítás, járulék és szociális hozzájárulási adó fizetés
 
A Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. hazai tulajdonú jogi és gazdasági szakkiadóként elkötelezetten támogatja naprakész jogi és gazdasági információkkal a családi gazdálkodók, őstermelők, mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások tevékenységét.