Varga Mihály: a nyertes magyar vállalatok jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából

2023. november 15. 17:13
A nyertes magyar tulajdonú vállalatok jelentik a kitörést Magyarországnak a duális gazdaság csapdájából – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.
 
Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető „Az évtized nyertesei – Kiút a duális gazdaság csapdájából” címmel megtartott előadásában kiemelte: a magyar gazdaság képes a csapdahelyzet elkerülésére.
Varga Mihály: a nyertes magyar vállalatok jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából
Hozzátette: az ország 1995 óta jelentős előrelépést tett a versenyképesség területén, a világ egyik legkomplexebb gazdasága az összetettségi mutatók alapján, számos iparág, így az élelmiszeripar, mezőgazdaság, járműipar, a feldolgozóipar hajtja.
 
A duális gazdaságot a multinacionális vállalatok jelentős piaci erőfölénye, a hazai tulajdonú beszállítók alacsony aránya, alacsony hatékonyságú magyar szereplők és gyenge versenyképesség jellemzi.
 
„A magyar gazdaság képes ennek a csapdahelyzetnek az elkerülésére” – húzta alá a pénzügyminiszter.
Elmondta, hogy a tárca megbízásából ezer céget vizsgáltak egy kutatásban, miszerint a kkv-k között széles kör képes felvenni a versenyt regionálisan, innovatívak, nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.
 
Az úgynevezett „nyertes cégek” kiemelkedő növekedést értek el: a kutatás alapján 2016-2020 között 345 százalékos árbevétel-növekedést.
 
„Az ígéretes cégek beruházási tevékenysége kimagasló: a megkérdezett vállalatok 82 százaléka vett már részt pályázaton, 70 százaléka vesz igénybe pályázati tanácsadót, 64 százalékának pozitív tapasztalata volt a pályázatokról, valamint 54 százaléka venne fel hitelt pályázatokhoz” – sorolta.
 
A kutatás elemzői az ígéretes vállalkozások nehézségei között a generációváltást, a külső nyomást és a munkaerőpiaci nehézségeket említették.
 
Varga Mihály arra is kitért, hogy a nyertesek új technológiákba és képzésekbe fektetnek, keresik az exportlehetőségeket. Ezeknek a cégeknek a kétharmada alkalmaz dedikált, speciálisan képzett munkaerőt innovációra és exportfejlesztésre, szoros kapcsolatot ápolnak az egyetemekkel.
 
„A nyertes cégek megfizetik a tudást, az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás meghaladta a 948 ezer forintot 2023 január-augusztusban” – mondta.
 
A további fejlődés alapja, hogy ezek a hazai tulajdonú nyertes cégek jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából.
 
„A fejlődést segítheti a vállalatok és egyetemek összekapcsolása a k+f területén, a beruházás- és növekedésösztönző kedvező kamatozású hitel- és tőkekonstrukciók, a szakképzés és duális képzés erősítése, valamint a technológiaváltást segítő rugalmas felnőttképzési programok” – összegezte a tárcavezető.
 
forrás:agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban

2023. október 17. 17:28
A hazai élelmiszerellátásban tavaly 53 ezer nő dolgozott főállásban, a szerepük kiemelkedő a szektorban – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Női Unió Egyesület által szervezett 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián az Agrárminisztériumban.

GFM: rendkívül eredményesek a kormány terelőlépései, óriási mértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány és jelentősen javult hazánk önfinanszírozási képessége

2023. október 11. 16:41
A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a lakossági szereplőket abban, hogy megtakarításaik a szankciós infláció közepette is megőrizhessék értéküket. A kormány ennek érdekében négy elemből álló intézkedéscsomag bevezetéséről döntött, amelynek köszönhetően csökken az állam kamatkiadása, javul hazánk önfinanszírozási képessége, nő az állampapírok iránti kereslet, miközben a lakosság megtakarításai is megőrzik reálértéküket – közölte szerdán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).