Várnak még az eladással: fellendülésben bíznak a gazdák

2024. január 09. 15:25
Az export fellendülésében reménykednek.
 
Tele vannak a somogyi tárolók az ősszel learatott terménnyel, az alacsony felvásárlási árak miatt a gazdák nem akarják eladni. Amennyiben elfogynak a mostani készletek, akkor a mostaninál magasabb áron indulhat be az export - írta meg a Sonline.
Várnak még az eladással: fellendülésben bíznak a gazdák
Hatezer tonna búza és kukorica
Búzából és kukoricából nincs hiány, hiszen az egyik somogyvári agrárvállalat tárolójában hatezer tonna búza és kukorica pihen. Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy a mostani 62 ezer forintos felvásárlási ár jóval az önköltségi ár alatt van. Emiatt csak annyit adnak most el, hogy elférjenek a tárolókban. Abban reménykednek, hogy a felvásárlási árak hamarosan ismét emelkedésnek indulnak, így megérné az értékesítés.
 
A somogyi gazdák többsége jócskán betárolta a búzát. Ezt Vida István, a Spekula Kft. tulajdonosa mondta el. Kifejtette, hogy pontos számok csak január közepén várhatóak azzal kapcsolatban, hogy az olasz piacokon emelnek-e a terményárakon, vagy sem. Vida István vállalata évente 100-120 ezer tonnás termékforgalmat bonyolít le bel- és külföldön, így a mostani helyzettel is tisztában van.
 
 
Az egyik andocsi agrárvállalat pedig már tavaly eladta a készleteit. A saját területeik mellett további 80-100 gazda terményeit sikerült értékesíteniük. A száraz kukoricától tonnánként 60 ezerért, míg a nyerstől 50 ezért forintért szabadultak meg. Ezt Pacs László, a Pacs és Társa Kft. ügyvezetője mondta el a lapnak.
 
Aki teheti, kivár
Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, hogy akik tehetik és van tárolókapacitásuk, azok kivárnak, akiknek viszont nem volt, a kombájn alól adták el a tavalyi terményt. Hozzátette, hogy ő egyelőre nem számít nagyobb áremelésre, így csodákban nem érdemes reménykedni.
 
Végül kiemelte azt is, hogy az orosz-ukrán háború, valamint az Európai Unió piacszabályozó döntéseinek függvény, hogy alakulnak az idei terményárak. Amennyiben az ukrán terményekre vonatkozó vám- és kvótamentesség továbbra is megmarad, abban az esetben nem várható jelentősebb változás. A magyar gazdák dolgát jelentősen megnehezíti, hogy a terményekkel a mi piacainkra törnek be.
 
A nyárig még folyamatos a területalapú támogatások kifizetése, a kormány hatalmas összegeket fizet ki a gazdáknak, próbálja őket segíteni a nehéz piaci helyzetben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldség-gyümölcs ágazat gyenge pontjára fókuszál majd ez a támogatás

2023. augusztus 30. 13:10
Fontosabb tudnivalók a méhészeti, zöldség-gyümölcs ágazati és a borágazati támogatási programokról.

Településfásítási Program - Újabb 543 település lesz zöldebb

2024. február 02. 14:44
Egyetlen nap alatt 543 településen tízezer sorfa talált gazdára az idén negyedik alkalommal meghirdetett Településfásítási Programban. Az Agrárminisztérium által indított kezdeményezés iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. Az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, ennek ellenére háromszoros volt a túljelentkezés a most elérhető újabb mennyiségre.