Várnak még az eladással: fellendülésben bíznak a gazdák

2024. január 09. 15:25
Az export fellendülésében reménykednek.
 
Tele vannak a somogyi tárolók az ősszel learatott terménnyel, az alacsony felvásárlási árak miatt a gazdák nem akarják eladni. Amennyiben elfogynak a mostani készletek, akkor a mostaninál magasabb áron indulhat be az export - írta meg a Sonline.
Várnak még az eladással: fellendülésben bíznak a gazdák
Hatezer tonna búza és kukorica
Búzából és kukoricából nincs hiány, hiszen az egyik somogyvári agrárvállalat tárolójában hatezer tonna búza és kukorica pihen. Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy a mostani 62 ezer forintos felvásárlási ár jóval az önköltségi ár alatt van. Emiatt csak annyit adnak most el, hogy elférjenek a tárolókban. Abban reménykednek, hogy a felvásárlási árak hamarosan ismét emelkedésnek indulnak, így megérné az értékesítés.
 
A somogyi gazdák többsége jócskán betárolta a búzát. Ezt Vida István, a Spekula Kft. tulajdonosa mondta el. Kifejtette, hogy pontos számok csak január közepén várhatóak azzal kapcsolatban, hogy az olasz piacokon emelnek-e a terményárakon, vagy sem. Vida István vállalata évente 100-120 ezer tonnás termékforgalmat bonyolít le bel- és külföldön, így a mostani helyzettel is tisztában van.
 
 
Az egyik andocsi agrárvállalat pedig már tavaly eladta a készleteit. A saját területeik mellett további 80-100 gazda terményeit sikerült értékesíteniük. A száraz kukoricától tonnánként 60 ezerért, míg a nyerstől 50 ezért forintért szabadultak meg. Ezt Pacs László, a Pacs és Társa Kft. ügyvezetője mondta el a lapnak.
 
Aki teheti, kivár
Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, hogy akik tehetik és van tárolókapacitásuk, azok kivárnak, akiknek viszont nem volt, a kombájn alól adták el a tavalyi terményt. Hozzátette, hogy ő egyelőre nem számít nagyobb áremelésre, így csodákban nem érdemes reménykedni.
 
Végül kiemelte azt is, hogy az orosz-ukrán háború, valamint az Európai Unió piacszabályozó döntéseinek függvény, hogy alakulnak az idei terményárak. Amennyiben az ukrán terményekre vonatkozó vám- és kvótamentesség továbbra is megmarad, abban az esetben nem várható jelentősebb változás. A magyar gazdák dolgát jelentősen megnehezíti, hogy a terményekkel a mi piacainkra törnek be.
 
A nyárig még folyamatos a területalapú támogatások kifizetése, a kormány hatalmas összegeket fizet ki a gazdáknak, próbálja őket segíteni a nehéz piaci helyzetben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek a Rail Cargo Hungaria és az erdőgazdaságok vezetői

2023. augusztus 23. 10:38
Önkéntes erdei hulladékgyűjtési akció során elemezték a vasúti fafuvarozás fejlesztésének lehetőségeit nyolc erdészeti vállalat döntéshozói a Rail Cargo Hungaria (RCH) menedzsmentjével. Az évente hagyományosan megrendezett esemény résztvevői értékelték a lakossági tűzifaprogram logisztikai megvalósításának eredményeit, és tájékozódtak a vasúti faexport kilátásairól is.

Ne felejtsd el: januártól változik a permetezési napló

2022. december 21. 12:38
A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló.
 
A felületen január 1-jétől* a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről - írja a Nébih.