VÁROSI ERDŐK A FORRÓSÁG ELLEN

2023. augusztus 29. 11:13
A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is– közölte Nagy István agárminiszter, a közösségi médiában közzétett videójában.
 
A tárcavezető arról beszélt, hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei.
VÁROSI ERDŐK A FORRÓSÁG ELLEN
Nagy István kifejtette, az agrártárca éppen ezért minden eszközzel segíti új erdők és fás területek létrehozását és a meglévő városi erdők fenntartását. Ezt szolgálják az elmúlt időszak olyan sikeres kormányzati kezdeményezései, mint az Országfásítási vagy a Településfásítási Program. Emellett az állam egymillió hektár élő erdőterület fenntartásáról gondoskodik, a jogszabályok segítségével pedig a magántulajdonú erdőkben is segíti a klímavédelmi hatások érvényesülését. Mindezek hozzájárulnak a városok élhetőségéhez, különösen a fővárosban és annak közvetlen környezetében.
A miniszter kitért arra is, hogy a fővárosi erdőterületek több mint fél évszázada a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe tartoznak. Budapesten és az agglomerációban mintegy 65 ezer hektárnyi állami erdő szolgálja közvetlenül a lakosság jólétét, így magában a fővárosban a zöldterületek gerincét is maguk az erdők jelentik.
városi erdő
Nagy István emlékeztetett, az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő fővárosban új ökológiai és gazdasági kihívásokkal kell szembenézni az erdők fenntartása során. Ennek kezelésére indította el a Pilis Parkerdő a Városierdő-fejlesztési Programot. A hosszú távú stratégia legfontosabb célja az állami társaság által gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, valamint klímavédelmi és rekreációs funkcióinak a megerősítése. Mindez pedig a kormányzat az irányú eltökéltségét mutatja, miszerint elkötelezett a magyar erdők és természeti értékek védelme, gyarapítása és fenntartható használata mellett – fejtette ki az agrárminiszter.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Végre kiderült: ennyibe kerülhet jövőre egy liter benzin

2023. november 07. 17:28
Januártól minden megváltozik.
 
2024. január 1-től 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok a korábban bejelentett jövedékiadó-emelés miatt. Ez azt jelenti, hogy januártól nagyjából 700 forint körüli árakkal kell számolni. Az érdekképviseleti szervezet azonban felháborítónak tartja ezt a döntést.

A lakástakarék kiütheti a Prémium Magyar Állampapírt!

2023. szeptember 07. 18:06
Az állampapír egyeduralma megszűnni látszik: havi rendszerességű megtakarítás esetén a jelenleg elérhető legjobb lakástakarék-konstrukciót választva 8 éves időtávon közel dupla akkora nyereségre tehetünk szert, mint az inflációkövető állampapírral. Ez egy havi 50 ezer forintos megtakarításnál kb. 709 ezer forint többlethozamot takar. Most részletesen bemutatjuk, milyen számítások állnak ennek az eredménynek a hátterében.