Városierdő-fejlesztés Budapesten

2023. augusztus 01. 15:12
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban indította el Városierdő-fejlesztési Programját, amelynek hosszú távú célja a budapesti és Budapest környéki erdők ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítása az itt élő emberek számára. A XX. kerületi Újtelepi-parkerdő Pesterzsébet Önkormányzatával közös fejlesztése e program egyik állomása, amelynek eredményeként a környéken élők egy, a mindennapi életminőségükhöz hozzájáruló zöld értékkel gazdagodtak.
Városierdő-fejlesztés Budapesten
A városi erdők sok látványos és talán még több kevésbé látványos szolgáltatással járulnak hozzá a városlakók életéhez. A látványos szolgáltatások közé tartoznak a szabadidős, rekreációs és sportolási lehetőségek, a kevésbé látványosak közé pedig a lokális klímavédelem, a levegő minőségének javítása vagy például a csapadékvizek „kezelésében” betöltött szerep. Az erdőknek az emberek számára nyújtott lehetőségeit, értékeit, „jóságait” nevezik összefoglalóan ökoszisztéma-szolgáltatásoknak.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapest és agglomerációjának területén található erdők nagy részének felelős kezelőjeként két alapszempontra koncentrálva tervezi és valósítja meg a fejlesztéseket: egyrészt a természeti értékek megóvásának, másrészt a helyi közösségek igényeinek szempontjaira.
 
Az Újtelepi-parkerdő fejlesztésbe bevont 13 hektáros, ezüstfa, akác, magas kőris, kocsányos tölgy és csertölgy alkotta erdőterület kiinduló-állapotban igen csekély rekreációs, sport vagy más szabadidős lehetőséget nyújtott, azonban az itt élők egyértelműen megfogalmazták ezekre vonatkozó igényeiket. A Pilisi Parkerdő a kerület önkormányzatában hatékony támogató partnert talált a fejlesztésekhez. Így az egyeztetéseket és tervezést követően 2022. év végén megszületett a megállapodás, majd 2023. év elején megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.
 
A Pilisi Parkerdő első lépésben hulladékmentesítette a területet, majd a szakemberek elvégezték a faállomány egészségiállapot-felmérését, amelynek alapján a legrosszabb állapotú, balesetveszélyes faegyedeket kivágták, az állományon pedig megtörténtek a megfelelő egészségügyi és balesetmegelőzési gallyazások. A sétautak kialakításához jelentős bozótirtásra, a kivágott faanyag ledarására, valamint az útfelületek kiigazítására volt szükség. Az Újtelepi-parkerdőben a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának keretében egy 1400 méteres séta és futó kör valósult meg, amelynek mentén padok és kondieszközök kerültek elhelyezésre. Megújult a focipálya, valamint a központi tisztáson egy esőbeálló és két tűzrakóhely kialakítása történt meg. Ezen kívül a Pilisi Parkerdő munkatársai kialakítottak egy erdei kutyafuttatót is, ahol a négylábú kedvencek póráz nélkül szabadon kifuthatják magukat.
 
Az Újtelepi-parkerdő megújítását a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 30 millió forintos költségvetésből valósította meg, amelyhez a XX. kerületi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, amin felül öt éven át évi 5 millió forinttal támogatja az új kerületi parkerdő fenntartását.
 
A kerület és a Pilisi Parkerdő által közösen megvalósított erdei ökoszisztéma-fejlesztés hosszú távú befektetés: jó estben az Újtelepi-parkerdő az itt élők sok generációjának életminőségét javítja, s az erdőbe látogatók sokaságának nyújt rekreációs lehetőséget. Ahhoz, hogy ez így történhessen az erdő felelős fenntartására, kezelésre, valamint az erdőlátogatók felelős magatartására van szükség. Közösen tudjuk megóvni, a jövő generációk számára átadni közösen létrehozott értékeinket.
 
2023. június 8-án került sor a Városi erdők Budapesten című konferenciára. Az eseményen a fővárosi erdők túlnyomó részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. meghívására különböző szakterületek elismert képviselői mutatták be és vitatták meg a városi erdők összetett kérdéseit. A klímaváltozás, a turizmus, a közösségek igényei, az átalakuló városi funkciók komoly kihívások elé állítják az idén 150 éves Budapest erdőit és az azokat gondozó szakembereket.
 
agrotrend.hu / Pilisi Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Gyászhír

2023. október 04. 12:44
Kedves Kolléganők és Kollégák!
Szomorú kötelességünk tudatni Veletek, hogy kedves barátunk és kollégánk, Varga Péter, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. volt SZB titkára 2023. október 1.-jén életének 84. évében elhunyt. 
Temetése 2023. október 14.-én 11:00 órakor lesz a mezőhegyesi temetőben.

Nyugdíjba készülők, figyelem! Megjelent a valorizációs szorzó

2023. március 31. 10:27
Megjelent a Magyar Közlönyben az a szorzószám, amely elengedhetetlen a nyugdíjmegállapításhoz. Mint kiderült, ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba.