Vége, becsődölt a legendás vidéki gyár: idén 750 dolgozó kerül az utcára

2023. január 06. 18:16
Minden dolgozónak felmondtak a Tungsram hajdúböszörményi üzemében. Az erről szóló tájékoztató levelet megkapták – tudta meg a Magyar Hang Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnökétől.
 
A Magyar Hang felidézte, hogy miután az állami Eximbank novemberben elutasította a cég második csődegyezségi ajánlatát is, elkezdődött a Tungsram felszámolása. Ennek következtében országszerte 750 dolgozót érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a cégnék, amelyet korábban stratégiai partnerének fogadott a kormány. A Tungsram Újpesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen folytatott termelést.
Vége, becsődölt a legendás vidéki gyár: idén 750 dolgozó kerül az utcára
Elek Zoltán, a a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnöke a Magyar Hangnak elmondta, hogy a gyárban ezen a héten még dolgoznak, aztán három hetes leállás jön, majd az év elejétől január 13-ig lesz még munka a nagyjából 90 dolgozónak.
 
A végkielégítést megkapják, annak kifizetése folyamatos, és sokakat hathavi végkielégítés is megillet.
 
A felszámolás hírét nagy csalódásként élték meg a dolgozók, mivel reménykedtek, hogy sikerül egyezségre jutni a hitelezőkkel, és ennek érdekében a cég is mindent megtett. Elek Zoltán szerint a munkavállalók ugyanakkor máig reménykednek, hogy az üzem nem zár be végleg, és más munkáltatónál, más szerződéssel, de maradhatnak a gyárban. Mindenestre az elnök úgy tudja, vannak érdeklődők:
 
A huzalgyártásban máig folyamatos a gyártás, és érkeznek megrendelések. Ha valaki ebben a tevékenységben üzletileg fantáziát látna, hosszútávon is alapozhatna a dolgozókra – közölte az elnök. Ezért is várják, hogy kijelöljenek egy felszámolóbiztost, konkrétrumot azonban nem tudnak.
 
forrás: hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nesze neked világmegmentés: így vitetik el tonnányi szemetüket a gazdagok

2024. január 25. 09:49
2022-ben az Európai Unió 32,1 millió tonna hulladékot exportált az EU-n kívüli országokba. Ez enyhe, 3%-os csökkenést mutat az előző évhez, 2021-hez képest. 2022-ben az EU-ból exportált hulladék legnagyobb célországa Törökország volt, a 12,4 millió tonnás mennyiséggel a teljes hulladékkivitel 39%-át tette ki. Importoldalon az EU-ba 4,2 millió tonna vasfém és 2,4 millió tonna papír érkezett. 
 

Nagyot, de nem elég nagyot lépett a kormány a pedagógusbér-emeléssel

2024. január 08. 15:56
Január elsejétől emelkedett a pedagógusok fizetése, ezzel a kormány a tanároknak tett régi ígéretét teljesítette, még ha ezért nagy árat kért is a tanároktól. A pályakezdő tanárok alapfizetése bruttó 400 ezer forintról 528 ezer forintra emelkedett, egy kutatótanár pedig legalább 750 ezer forintot kereshet majd.