Végéhez közeledik a szüret

2023. október 10. 15:39
Koltai Tamás a merlot fajtát szüretelte Szőlősgyörök határában a napokban. Az ültetvény domboldalon helyezkedik el, ezért kézzel kell szedni a termést. 
Végéhez közeledik a szüret
– Nagyítóval kell keresni a kézi munkaerőt a borvidéken, évről évre nehezebb szezonális munkást találni – mondta el a szőlősgyöröki borász. Kiemelte, kiváló az idei minőség, chardonnay fajta esetében 24-es mustfokot is mért. – De a mennyiségre sem panaszkodom, tavalyhoz képest húsz százalékkal több a szőlőm. Igaz, rengeteget kellett védekezni a lisztharmat és a peronoszpóra ellen a sok tavaszi eső miatt, ami komoly költséget jelentett.
 
Koltai Tamás szerint elkeserítő, hogy mennyire alacsony a szőlő felvásárlási ára. – A tavalyi árakon veszik most is. Valójában 200 forint alatt nem szabadna eladni, de 100-130 forintnál többet nem kínáltak egy kiló szőlőért az idén sem – panaszkodott a borász.
Kolorline - Életmód - A szüreti időszak veszélyei
– A napokban végeztünk a szürettel, nincs panasz a minőségre, a mennyiség a tavalyihoz hasonló – mondta el Hujber Attila borász. – Merlot-ból volt kicsit kevesebb, mert ez a fajta érzékeny a betegségekre, és nehezebb volt megvédeni a lisztharmattól, peronoszpórától. Hujberéknél a jövő héten már palackozzák az irsai és rozé borukat. Bízik benne, hogy a hónap végére új boraik is megkapják a forgalombahozatali engedélyt, így a pincészetüknél, a webshopon keresztül nagykereskedőknek és vendéglátóhelyeknek is tudják majd értékesíteni.
Kevesebb bor lesz idén, de kiváló lehet az évjárat - Bor és Piac
Kedden befejezték a szüretet a Viticoop Kft. területein. Tóth Dániel ügyvezető igazgató elmondta, a vörös szőlők megszenvedték a párás időjárást, a fehérek esetében erős közepes volt a termés. Megjegyezte, mindenkinek nőttek az inputköltségei az idén a növényvédő szerektől kezdve a csomagolás áráig, de sajnos a felvásárlási árak aligha kompenzálják a kiadásaikat.
Az elmúlt harminc évben a szőlő termőterülete megközelítőleg a felére csökkent, jelenleg 56 ezer hektárra tehető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint Somogyban 3263 hektárnyi területen foglalkoznak szőlővel.
Itt a nagy szüreti körkép: ilyen évjárat lehet idén a magyar borvidékeken
A legnagyobb termőterületek Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonvilágoson, Látrányban, Szóládon, Szőlősgyörökön vannak. De nemcsak a termőterület, hanem a fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. Az európai borászatra jellemző fogyasztáscsökkenés itthon is érezteti hatását. Míg Magyarországon húsz éve még 30 liter volt az egy főre eső borfogyasztás, addig idén ez a mennyiség már 17 és fél literre esett vissza.
 
forrás: agrotrend.hu / sonline.hu

Kapcsolódó cikkek

1400 település kisboltja menekült meg a bezárástól

2024. február 16. 19:25
A Magyar falu programnak köszönhetően ezzel is javult a falvakban élők életminősége.
 
A Magyar falu programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Bács-Kiskun vármegyei Újteleken.

A pálinka a magyar kultúra része

2023. szeptember 28. 16:50
A pálinka nem csupán egy termék, hanem a magyar hagyomány és kultúra része - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért es kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Konrád Manufaktúra Kft. Magyar Kamra Pálinkaház és Hűtőház átadóján, Bicskén.