Velencei-tó: meglepő megoldást találtak az alacsony vízszint emelésére

2023. április 25. 09:34
Napi ezer köbméter vizet nyerhetnek vele.
 
Újabb, meghökkentő megoldást vetnek be a Velencei-tó megmentése érdekében.
Velencei-tó: meglepő megoldást találtak az alacsony vízszint emelésére
Napi ezer köbméter vizet nyerhet a Velencei-tó a környékbeli szennyvíztisztítókból
Újabb lépést terveznek tenni a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, mert a jelenlegi vízállás a tavon az „optimálistól" legalább még 50 centiméternyire van. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést után jelentette be, hogy hivatalosan is megkeresik a kormányhivatalt és az érintett hatóságot azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra.
 
Velencei-tó
A képviselő elmondta, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére, ami napi 800 köbméter vizet jelent.
 
Egyúttal a csákberényi szennyvíztisztító telep vizét is átirányíthatják, amely eddig szintén idegen vízgyűjtőterületre pumpálta egy vezetéken keresztül a tisztított vizet. Ez még további napi 200 köbméter vizet jelent, így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velencei-tóhoz vezetni.
 
Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást – fogalmazott Tessely Zoltán.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Átadták Hajdúszoboszló felújított sétálóövezetét

2022. november 22. 15:35
Befejeződött Hajdúszoboszló sétálóövezetének a rekonstrukciója; a felújított Szent István parkot és Mátyás király sétányt pénteken adták át a városlakóknak és a turistáknak.
 
Az átadó ünnepségen Czeglédi Gyula polgármester jelezte: a beruházás több mint kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, önerő nélkül készült el, amiért köszönetet mondott a kormánynak.Elmondta, hogy tavaly készült el a Hungarospa strand prémium zónája, ami új lendületet adott a turizmusnak, ezt várják a most elkészült beruházástól is.
 
Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója azt mondta, a jelentős vendégforgalmat produkáló Hajdúszoboszlónak vezető szerepe van a hazai turizmusban.

Őszi virágokkal pompázik a nemzeti park

2023. október 09. 15:46
A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant.