Velencei-tó: meglepő megoldást találtak az alacsony vízszint emelésére

2023. április 25. 09:34
Napi ezer köbméter vizet nyerhetnek vele.
 
Újabb, meghökkentő megoldást vetnek be a Velencei-tó megmentése érdekében.
Velencei-tó: meglepő megoldást találtak az alacsony vízszint emelésére
Napi ezer köbméter vizet nyerhet a Velencei-tó a környékbeli szennyvíztisztítókból
Újabb lépést terveznek tenni a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, mert a jelenlegi vízállás a tavon az „optimálistól" legalább még 50 centiméternyire van. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést után jelentette be, hogy hivatalosan is megkeresik a kormányhivatalt és az érintett hatóságot azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tóéra.
 
Velencei-tó
A képviselő elmondta, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére, ami napi 800 köbméter vizet jelent.
 
Egyúttal a csákberényi szennyvíztisztító telep vizét is átirányíthatják, amely eddig szintén idegen vízgyűjtőterületre pumpálta egy vezetéken keresztül a tisztított vizet. Ez még további napi 200 köbméter vizet jelent, így összesen napi 1000 köbméter vizet tudnak majd a Velencei-tóhoz vezetni.
 
Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdték, azt mondták, minden csepp vizet megpróbálnak ott tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást – fogalmazott Tessely Zoltán.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Emberek és delfinek

2023. augusztus 29. 12:21
Májusban robbant a hír, hogy a spanyol partok mentén kardszárnyú delfinek terrorizálják a jachtokat. Több esetben is a parti őrségnek kellett a bajba jutott hajósokat partra vontatni, miután a hatalmas tengeri emlősök mozgásképtelenné tették a vízi járműveket.
Nemrég pedig egy olyan videó került nyilvánosságra, melyen a gyilkos bálnákat távol tartandó vagy rájuk lőnek egy yachtról, vagy valamiféle pirotechnikai eszközt dobnak rájuk, mely láthatóan füstöl. Azonban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez koránt sem vezet semmilyen jóra.

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.