Veszélyben az ipari zöldségtermesztés – az ágazat azonnali összefogására van szükség

2024. március 14. 21:25
Drasztikusan csökken a termőterület, ami a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol.
 
Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz helyzetbe hozta a termelőket – hangzott el a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján.
Veszélyben az ipari zöldségtermesztés – az ágazat azonnali összefogására van szükség
A szakemberek szerint az ágazat azonnali összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszútávon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.
konferencia
A Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciája – fotó: unideb.hu
 
Hazánkban csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékét adja.
2022 nem a csemegekukorica és a zöldborsó éve volt - Agroinform.hu
– A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac és emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. A Debreceni Egyetem konferenciájával szeretné segíteni a termelőket és a feldolgozókat, hiszen ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja – fotó: unideb.hu
 
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a debreceni agrárkaron az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés, illetve a tudományos eredmények átadása, disszeminációja is rendkívül fontos.
 
– A térség vállalkozóinak, termelőinek, alapanyag-előállítóinak és élelmiszer-feldolgozóinak szükségük van a korszerű ismeretekre, amelyek segítik a versenyképességüket, illetve piaci lehetőségeiket. Ennek az elvárásnak igyekszünk megfelelni. Több, az ágazatot érintő kutatást végeznek szakembereink, az eredményeinket pedig a gyakorlatban is alkalmazzuk. Csaknem 200 hektáron gazdálkodunk a tangazdaságunkban, termelünk csemegekukoricát és zöldborsót is konvencionális és ökológiai körülmények között. Elmondhatjuk, hogy a teljes oktatási és innovációs termékpálya a birtokunkban van – fejtette ki a kari vezető.
Apáti Ferenc
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője – fotó: unideb.hu
 
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára jelenleg 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.
 
– Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Mindkét növény ugyanis a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel – jelentette ki az agrárkar egyetemi docense.
 
Apáti Ferenc úgy fogalmazott: az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövidtávon nincs megoldás.
 
– Mindkét fél, a termelők és a feldolgozóipar számára is közös cél, hogy magas hozamokkal, kiváló minőséget a lehető legalacsonyabb önköltségi áron állítson elő. Ehhez azonban szükség van a legfrissebb termelési és technológiai információkra is, ezek átadásáért szerveztük meg a konferenciánkat. A feladatunk, hogy leültessük az ágazat szereplőit, segítve a piac átláthatóságát és a jövő évi termelői és feldolgozópiaci zökkenőmentes egyeztetéseket – tette hozzá Apáti Ferenc.
Zöldborsófőzelék | Varga Gábor (ApróSéf) receptje - Cookpad receptek
A rendezvényen a termelők és a feldolgozóipar képviselői, csaknem kétszázan vettek részt. A konferencián szó volt a zöldborsó és a csemegekukorica hazai és nemzetközi termelési, technológiai és piaci tendenciáiról, továbbá a feldolgozási hatékonyság növelésének lehetőségeiről is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését

2023. január 10. 12:21
A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) megkezdte a szezonra vonatkozó európai almatermés-előrejelzés felülvizsgálatát, amelyet augusztus elején a Prognosfruit során tettek közzé.
 
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését – különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.

Ismét vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU

2024. július 02. 18:13
Életbe lépett a vészfék mechanizmus.
 
Az ukrán mezőgazdaság az egyik legnehezebb kérdés az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások során. Az európai gazdák biztosan nem örülnének az ukrán dömpingnek, ráadásul Ukrajna az agrártámogatásokat is elszívná az EU tagjaként – írja a vg.hu