Veszélyben az ipari zöldségtermesztés – az ágazat azonnali összefogására van szükség

2024. március 14. 21:25
Drasztikusan csökken a termőterület, ami a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol.
 
Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz helyzetbe hozta a termelőket – hangzott el a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján.
Veszélyben az ipari zöldségtermesztés – az ágazat azonnali összefogására van szükség
A szakemberek szerint az ágazat azonnali összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszútávon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.
konferencia
A Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciája – fotó: unideb.hu
 
Hazánkban csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékét adja.
2022 nem a csemegekukorica és a zöldborsó éve volt - Agroinform.hu
– A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac és emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. A Debreceni Egyetem konferenciájával szeretné segíteni a termelőket és a feldolgozókat, hiszen ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja – fotó: unideb.hu
 
Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a debreceni agrárkaron az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés, illetve a tudományos eredmények átadása, disszeminációja is rendkívül fontos.
 
– A térség vállalkozóinak, termelőinek, alapanyag-előállítóinak és élelmiszer-feldolgozóinak szükségük van a korszerű ismeretekre, amelyek segítik a versenyképességüket, illetve piaci lehetőségeiket. Ennek az elvárásnak igyekszünk megfelelni. Több, az ágazatot érintő kutatást végeznek szakembereink, az eredményeinket pedig a gyakorlatban is alkalmazzuk. Csaknem 200 hektáron gazdálkodunk a tangazdaságunkban, termelünk csemegekukoricát és zöldborsót is konvencionális és ökológiai körülmények között. Elmondhatjuk, hogy a teljes oktatási és innovációs termékpálya a birtokunkban van – fejtette ki a kari vezető.
Apáti Ferenc
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője – fotó: unideb.hu
 
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára jelenleg 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.
 
– Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Mindkét növény ugyanis a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel – jelentette ki az agrárkar egyetemi docense.
 
Apáti Ferenc úgy fogalmazott: az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövidtávon nincs megoldás.
 
– Mindkét fél, a termelők és a feldolgozóipar számára is közös cél, hogy magas hozamokkal, kiváló minőséget a lehető legalacsonyabb önköltségi áron állítson elő. Ehhez azonban szükség van a legfrissebb termelési és technológiai információkra is, ezek átadásáért szerveztük meg a konferenciánkat. A feladatunk, hogy leültessük az ágazat szereplőit, segítve a piac átláthatóságát és a jövő évi termelői és feldolgozópiaci zökkenőmentes egyeztetéseket – tette hozzá Apáti Ferenc.
Zöldborsófőzelék | Varga Gábor (ApróSéf) receptje - Cookpad receptek
A rendezvényen a termelők és a feldolgozóipar képviselői, csaknem kétszázan vettek részt. A konferencián szó volt a zöldborsó és a csemegekukorica hazai és nemzetközi termelési, technológiai és piaci tendenciáiról, továbbá a feldolgozási hatékonyság növelésének lehetőségeiről is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrán torma nem jön, mégis padlón vannak a felvásárlási árak

2023. november 02. 14:14
Annyira alacsony a torma felvásárlási ára, hogy egyre kevésbé éri meg termelni, mert még az önköltséget is alig fedezi.

Könnyebben érnek a piacra

2023. június 13. 13:42
Négy lezárt évet tudhat maga mögött a Zöldség Világ Kft. Termelői Értékesítő Szervezet. 2018-ban 22 zöldségkertész döntött úgy, hogy mindenekelőtt a közös értékesítés előnyeinek kihasználására tészt alakítanak. Jelenleg 26 tagja van a tésznek, csak egyikük nem termel. Friss zöldségtermékeik zömmel az áruházak pultjaira kerülnek a termelői szervezet szegedi telephelyéről, ahol a legkorszerűbb gépsorokkal készítenek belőlük árut.