Veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését Ukrajna uniós csatlakozása

2023. december 12. 14:12
Ukrajna esetleges európai uniós csatlakozása veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését, mert nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló több száz ezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek – jelentette ki az agrárminiszter Brüsszelben hétfőn, december 11.-én.
 
Veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését Ukrajna uniós csatlakozása
Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: az Európai Bizottság nem készített elemzést az esetleges ukrán uniós csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, de becslések szerint a közös agrárpolitikai (KAP) támogatások csaknem 30 százalékát az ukrán gazdaságok kapnák. Ennek következménye, hogy a többi tagállam, így a magyar gazdák támogatásai jelentősen csökkennének – közölte.
Új Közös Agrárpolitika 2023-tól - Tovább erősödő vidékfejlesztés - mfor.hu
Ukrajna esetleges uniós csatlakozásának az Európai Unió (EU) mezőgazdaságára gyakorolt hatásait a határ menti tagállamok gazdálkodói már a „saját bőrükön érzik”, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része – mondta.
 
A megnövekedett ukrán import okozta piaci zavarok kezelésében a határ menti tagállamok nem számíthattak az Európai Bizottságra, sőt, teljes hozzá nem értésre vall, hogy az uniós importtilalmat a betakarítás idején szüntették meg. 
 
Az erre válaszul nemzeti hatáskörben bevezetett intézkedések miatt pedig a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Magyarország már meg is kapta az erről szóló levelet - közölte Nagy István.
ukrán–lengyel határ - Karpat.in.ua
Az agrárminiszter arról tájékoztatott, hogy nem volt egyetértés a tagállamok között az új génkezelési technikákra vonatkozó uniós bizottsági javaslatról. Ez alátámasztja Magyarország azon álláspontját, mely szerint a megfelelő megoldás kidolgozásához több időre van szükség, illetve azt, hogy az élelmezésbiztonságot semmi sem veszélyeztetheti – jelentette ki.
Új génkezelési technikák: Magyarország továbbra is az ellenzői között
Magyar oldalról szuverenitási kérdésnek tekintjük, hogy mi magunk dönthessük el, milyen technológiával előállított növényeket, illetve élelmiszert akarunk termeszteni, illetve fogyasztani a saját hazánkban – fogalmazott Nagy István, majd hozzátette: a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy mit vásárolnak és mit fogyasztanak.
 
A növényvédő szerek használatának csökkentésére irányuló uniós bizottsági javaslattal kapcsolatban az agrárminiszter azt mondta: a javaslat elutasítása minősíti az Európai Bizottság dokumentumát. 
Radikálisan vissza kell venni a növényvédő szerek használatát, de e -  Agroinform.hu
Az eddig elért eredményeket teljesen semmibe vevő, fűnyíróelv szerinti kötelező csökkentési célok javasolt bevezetése, valamint más érzékeny területekre vonatkozó tilalom együttesen súlyosan veszélyeztetné az EU élelmezésbiztonságát – szögezte le.
 
Nagy István kijelentette: a javaslat felelőtlen és elfogadhatatlan. Magyarország nem tartja szükségesnek, hogy olyan területen szülessen új szabály, ahol erre már nincs is igény, hiszen a kitűzött célok a jelenleg hatályos jogi kerettel és gyakorlattal is elérhetők – mondta.
 
Ha a jog asztalánál akarják eldönteni, hogy mit kell tennie egy gazdálkodónak, abból mindig csak problémák és gondok származnak. Bízzák a gazdálkodást az európai gazdálkodókra - fogalmazott a tárcavezető.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos változásról kaptunk hírt a gazdaságátadási szerződésekkel kapcsolatban

2023. június 29. 13:04
Szűkül azok köre, akik átvehetik a gazdaságot.
A gazdaság átvevője alapvetően az átadó hozzátartozója kell, hogy legyen.
 
Van azonban egy kiegészítő lehetőség is: ha az átadó és az átvevő legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, akkor is lehetőség van gazdaságátadásra. Ezzel kapcsolatban azonban most változás történt:  
vállalkozási vagy megbízási jogviszony alapján július 1-től nem lehet valaki átvevő, ehhez mindenképp munkaviszony szükséges.

Fontos az olasz-magyar agrárkapcsolatok erősítése

2023. szeptember 25. 15:06
Olaszország számos területen játszik fontos szerepet a magyar élelmiszeriparban, mind az élelmiszerimport és -export, mind pedig a vendéglátás terén –  idézte a kormany.hu dr. Nobilis Márton az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szavait az Olasz Agrár és Élelmiszeripari Technológiák konferenciáról.