Veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését Ukrajna uniós csatlakozása

2023. december 12. 14:12
Ukrajna esetleges európai uniós csatlakozása veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését, mert nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló több száz ezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek – jelentette ki az agrárminiszter Brüsszelben hétfőn, december 11.-én.
 
Veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését Ukrajna uniós csatlakozása
Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: az Európai Bizottság nem készített elemzést az esetleges ukrán uniós csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, de becslések szerint a közös agrárpolitikai (KAP) támogatások csaknem 30 százalékát az ukrán gazdaságok kapnák. Ennek következménye, hogy a többi tagállam, így a magyar gazdák támogatásai jelentősen csökkennének – közölte.
Új Közös Agrárpolitika 2023-tól - Tovább erősödő vidékfejlesztés - mfor.hu
Ukrajna esetleges uniós csatlakozásának az Európai Unió (EU) mezőgazdaságára gyakorolt hatásait a határ menti tagállamok gazdálkodói már a „saját bőrükön érzik”, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része – mondta.
 
A megnövekedett ukrán import okozta piaci zavarok kezelésében a határ menti tagállamok nem számíthattak az Európai Bizottságra, sőt, teljes hozzá nem értésre vall, hogy az uniós importtilalmat a betakarítás idején szüntették meg. 
 
Az erre válaszul nemzeti hatáskörben bevezetett intézkedések miatt pedig a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Magyarország már meg is kapta az erről szóló levelet - közölte Nagy István.
ukrán–lengyel határ - Karpat.in.ua
Az agrárminiszter arról tájékoztatott, hogy nem volt egyetértés a tagállamok között az új génkezelési technikákra vonatkozó uniós bizottsági javaslatról. Ez alátámasztja Magyarország azon álláspontját, mely szerint a megfelelő megoldás kidolgozásához több időre van szükség, illetve azt, hogy az élelmezésbiztonságot semmi sem veszélyeztetheti – jelentette ki.
Új génkezelési technikák: Magyarország továbbra is az ellenzői között
Magyar oldalról szuverenitási kérdésnek tekintjük, hogy mi magunk dönthessük el, milyen technológiával előállított növényeket, illetve élelmiszert akarunk termeszteni, illetve fogyasztani a saját hazánkban – fogalmazott Nagy István, majd hozzátette: a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy mit vásárolnak és mit fogyasztanak.
 
A növényvédő szerek használatának csökkentésére irányuló uniós bizottsági javaslattal kapcsolatban az agrárminiszter azt mondta: a javaslat elutasítása minősíti az Európai Bizottság dokumentumát. 
Radikálisan vissza kell venni a növényvédő szerek használatát, de e -  Agroinform.hu
Az eddig elért eredményeket teljesen semmibe vevő, fűnyíróelv szerinti kötelező csökkentési célok javasolt bevezetése, valamint más érzékeny területekre vonatkozó tilalom együttesen súlyosan veszélyeztetné az EU élelmezésbiztonságát – szögezte le.
 
Nagy István kijelentette: a javaslat felelőtlen és elfogadhatatlan. Magyarország nem tartja szükségesnek, hogy olyan területen szülessen új szabály, ahol erre már nincs is igény, hiszen a kitűzött célok a jelenleg hatályos jogi kerettel és gyakorlattal is elérhetők – mondta.
 
Ha a jog asztalánál akarják eldönteni, hogy mit kell tennie egy gazdálkodónak, abból mindig csak problémák és gondok származnak. Bízzák a gazdálkodást az európai gazdálkodókra - fogalmazott a tárcavezető.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Száz év múlva végleg eltűnik a fenyő?

2023. július 14. 11:42
Akár egy mobiltelefonon behívott térképre rábökve a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Kutatóintézetében azt is meg tudják mondani, hogy az adott helyen milyen erdő, mezővédő erdősáv vagy gyümölcsös ültethető, mégpedig olyan, amely a klímaváltozás közepette, évtizedek múlva is nem egy senyvedő, száradó, hanem erős, egészséges fákat tud majd megtartani, nevelni.
 
A mérsékelt égöv és a négy évszakos időszak – még ha össze is csúszik néha – azért is jó, mert az ember nem tudja megunni.

A vizes élőhelyek kiemelt védelmet igényelnek

2023. november 29. 14:32
A vizes élőhelyek hazánkban és az egész világon védelmet igényelnek, hiszen a legsérülékenyebb ökoszisztémák közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli fajgazdagsággal rendelkeznek, jelentőségük pedig az embereknek nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások révén is kiemelkedő – jelentette ki Rácz András, az Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2023 konferencián november 24.-én, pénteken.