Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

2020. július 07. 08:31
Hazánkban csupán néhány helyen él az egyébként Mongóliáig előforduló lápi növényritkaság, a gyilkos csomorika (Cicuta virosa). A faj éppen most virágzik Veresegyházon, a Malom-tó lápi jellegű nádas foltjainak, úszószigeteinek peremén, olvasónk, Molnár Ábel pedig arra járt és fotókat készített a jelenségről.
Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Tőkéjének rekeszei sárgás, nyúlós nedvet tartalmaznak, mely nagyon erős narkotikus-csípős hatású. Mérgezési tünetei nyálfolyás és heves görcsök jelentkezése, mely az epilepsziához hasonló. A halál légzésbénulás következtében áll be, orvosilag nem használatos, írja a tiszatoelovilaga.hu.

 Fotó: Molnár Ábel[/caption]

Kubinyi Ágoston 1842-ben így írta le a fajt:

Gyakran tapasztaltatott, hogy a lovat, szarvasmarhát és juhot is megöli, ha vigyázatlanságból nekie eledelül nyujtatott. Hol e növény nagy mennyiségben terem, mint Magyarország sik részének mocsáros helyein, ott a viz fölött valamelly olajhoz hasonló folyadék lebeg, mit a gyökér bocsát ki. Elmérgesedvén  ettöl a viz, ez mind az embernek, mind pedig a marhának veszedelmes lehet, s ugyanezért némelly tartományokban kiirtása keményen parancsoltatik.

Védett növényünk, eszmei értéke 5.000 Ft.

Fotó: Molnár Ábel

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A hirtelen jött meleg kedvez a kullancsoknak

2020. február 18. 08:41
A tavaszias időjárás beköszöntétől ősz végéig számíthatunk a kullancsok megjelenésére. Ha enyhe a tél, több vérszívó tud áttelelni, és az aktivitásuk is korábban kezdődik – hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját

2020. május 22. 08:55
A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.