Vonják vissza a törvényjavaslatot!

2020. április 16. 07:06
2020. április 14-én öt szakszervezeti konfödráció közös levelet írt az Országgyűlés elnökének a közalkalmazotti jogállást megszünetető törvénytervezetet elutasítva. "Ez az eljárási mód és törekvés indokolatlan, különösen most, a koronavírus járvány idején, amikor a szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozott" - írták levelükben a konföderációk. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Tisztelt Elnök Úr!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) értesült arról, hogy a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását is tartalmazó, 2020. április 10-én napvilágra került és T/10098. sz alatt április 14-én a parlament elé terjesztett törvénytervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását 2020. november 1-jével megszüntetik.

Mindezt a nélkül, hogy az e területeken jelen lévő szakszervezeti szövetségekkel (konföderációkkal) előzetes tárgyalásokat folytattak volna, továbbá a nélkül, hogy az e területeken szervezetten jelen lévő ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor, mielőtt a parlament elé terjesztik a közel 20 ezer ember munkajogi viszonyait megváltoztató törvényjavaslatot.

Ez az eljárási mód és törekvés indokolatlan, különösen most, a koronavírus járvány idején, amikor a szakszervezeti és társadalmi cselekvőképesség korlátozott.

Az aláíró szakszervezeti szövetségek vezetői úgy ítélik meg, hogy – több kisebb és részleges kiszervezés (pl. egyetemeken) után – a múlt év novemberében elindult a szakoktatók Kjt. alóli kiszervezésének folyamata, most pedig 6 teljes szakma munkavállalóit kívánják minél gyorsabban új jogszabályi környezetbe helyezni. Gyors törvényalkotási folyamat végrehajtásával, lényeges egyeztetések és a társadalmi konzultációs folyamatok lerövidítésével, illetve – a szakszervezeti szövetségek esetében – azok teljes mellőzésével.

Ezért a SZEF, az ÉSZT, a LIGA Szakszervezetek, a MASZSZ és a MOSZ arra kéri elnök urat, hogy a T/10098. sz. törvényjavaslat tárgyalását napolja el a vészhelyzet megszűnésének végéig és kezdeményezze a beterjesztő miniszterelnök-helyettes, dr. Semjén Zsolt felé, hogy a törvényjavaslatot jelen formájában vonja vissza, tekintettel arra, hogy e törvényjavaslat benyújtása előtt a kormány nem folytatta le a Kjt. 6. § (1) értelmében a kötelező társadalmi egyeztetést!

Budapest, 2020. április 14.

Csóti Csaba elnök, SZEF
dr. Kuti László elnök, ÉSZT
dr. Mészáros Melinda, elnök, LIGA Szakszervezetek
Kordás László elnök, MASZSZ,
Palkovics Imre, elnök, MOSZ

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Döntést hozott a Kúria alkoholszondás vizsgálat munkajogi következményeivel kapcsolatban

2022. február 21. 09:31
Az érintett munkavállaló árukiadó munkakörben dolgozott. A szúrópróbaszerű ellenőrzések alkalmával egy alkalommal az ellenőrzés pozitív eredményt mutatott, mely azonban volt teljes mértékben meggyőző. Ezt követően a munkáltató a munkavállalóval egyeztetett, ám végül a munkaviszonyát nem szüntette meg. A munkavállaló azonban a megalázó bánásmód miatt munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette. A friss döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

A lelket is nagyon megviseli a járvány - így őrködnek a cégek a dolgozók egészségén

2020. november 11. 10:53
Kell a mentáhigiénés tanácsadás, mert a dolgozókat pszichésen rendkívül megterheli a járványhelyzet és jön a tél - derült ki a vállalati egészségről zajlott múlt heti beszélgetésen a HR Festen. Most a tesztelés és a covid megelőzése van fókuszban, ám gondolkodjunk egészségprogramban. Hogyan néz ki ez az USA-ban? Mi történt a Richter Gedeon, az Erste Bank és a BMW háza táján?