WWF: Katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak

2020. november 19. 09:52
Vissza kell vonni az új vízgazdálkodási törvényjavaslatot, mert az valójában hosszú távon nem segíti a gazdákat, hanem súlyosbítja a mezőgazdasági termelés vízhiányát – közölte a WWF Magyarország.
WWF: Katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak

A törvényjavaslat eltörölné a mezőgazdaságban öntözési céllal használt talajvízkutak létesítésének és üzemeltetésének engedélyezését azokon a területeken, ahol az öntözés felszíni vízből nem megoldható

– emlékeztet a közlemény, a WWF szerint azonban a törvény helyett vízgazdálkodást ösztönző és agrártámogatási koncepciót kellene kialakítani. 

A szervezet hozzáteszi, a jelenlegi szabályozás vízjogi engedélyhez köti a mezőgazdasági öntözési célú kutak létesítését, a vízgazdálkodási törvény módosítására tett javaslat azonban bizonyos feltételek mellett eltörölné ezt az engedélyezési eljárást és csupán bejelentési kötelezettséget írna elő. Az indoklás szerint a lépésre azért van szükség, hogy csökkenjenek a gazdákra háruló adminisztrációs terhek.

A biztonságos mezőgazdasági termeléshez vízpótlásra van szükség, de nem mindegy, hogy a vizet honnan és miből pótoljuk. A szóban forgó törvényjavaslat a vízkészletek túlhasználatát vagy éppen pazarlását tenné lehetővé olyan aszályos időszakokban, amikor ezekkel takarékosan kellene bánni.

– szögezik le. Hozzáteszik: gazdákat inkább arra kellene ösztönözni, hogy takarékosan használják fel a vizet, és hogy fenntartható módon gazdálkodjanak a lehulló csapadékkal, valamint a földeken megjelenő belvízzel. 

A WWF Magyarország azért is kifogásolja az új törvényjavaslatot, mert annak benyújtása előtt az érintettekkel nem történt egyeztetés, különösen a vízhiányos területeken tevékenykedő gazdákkal. Úgy vélik, részletesen vizsgálni kellett volna a környezeti és társadalmi hatásokat, továbbá szükséges lenne a módosított törvénynek az uniós és hazai jogszabályokkal is összhangban kerülnie.

index.hu

Kapcsolódó cikkek

Január végi határidő a személyi jövedelemadónál

2017. január 24. 09:02
A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat, az erre vonatkozó nyilatkozat az adóbevallással egyenértékű - írja a Figyelő.

Verhetetlenek a saját készítésű ételízesítők, fűszerezzünk ezekkel

2016. augusztus 02. 08:21
A kiváló ételek legfontosabb összetevője a jó alapanyag és a kiváló fűszer. Miért ne készíthetnénk el otthon? Hoztunk néhány példát.