WWF: Katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak

2020. november 19. 09:52
Vissza kell vonni az új vízgazdálkodási törvényjavaslatot, mert az valójában hosszú távon nem segíti a gazdákat, hanem súlyosbítja a mezőgazdasági termelés vízhiányát – közölte a WWF Magyarország.
WWF: Katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak

A törvényjavaslat eltörölné a mezőgazdaságban öntözési céllal használt talajvízkutak létesítésének és üzemeltetésének engedélyezését azokon a területeken, ahol az öntözés felszíni vízből nem megoldható

– emlékeztet a közlemény, a WWF szerint azonban a törvény helyett vízgazdálkodást ösztönző és agrártámogatási koncepciót kellene kialakítani. 

A szervezet hozzáteszi, a jelenlegi szabályozás vízjogi engedélyhez köti a mezőgazdasági öntözési célú kutak létesítését, a vízgazdálkodási törvény módosítására tett javaslat azonban bizonyos feltételek mellett eltörölné ezt az engedélyezési eljárást és csupán bejelentési kötelezettséget írna elő. Az indoklás szerint a lépésre azért van szükség, hogy csökkenjenek a gazdákra háruló adminisztrációs terhek.

A biztonságos mezőgazdasági termeléshez vízpótlásra van szükség, de nem mindegy, hogy a vizet honnan és miből pótoljuk. A szóban forgó törvényjavaslat a vízkészletek túlhasználatát vagy éppen pazarlását tenné lehetővé olyan aszályos időszakokban, amikor ezekkel takarékosan kellene bánni.

– szögezik le. Hozzáteszik: gazdákat inkább arra kellene ösztönözni, hogy takarékosan használják fel a vizet, és hogy fenntartható módon gazdálkodjanak a lehulló csapadékkal, valamint a földeken megjelenő belvízzel. 

A WWF Magyarország azért is kifogásolja az új törvényjavaslatot, mert annak benyújtása előtt az érintettekkel nem történt egyeztetés, különösen a vízhiányos területeken tevékenykedő gazdákkal. Úgy vélik, részletesen vizsgálni kellett volna a környezeti és társadalmi hatásokat, továbbá szükséges lenne a módosított törvénynek az uniós és hazai jogszabályokkal is összhangban kerülnie.

index.hu

Kapcsolódó cikkek

Fegyelmezetten védekezik a járvány ellen a hazai versenyszféra

2020. október 21. 10:17
Egyelőre nincs érezhető hatása a munkahelyeken a járvány gyorsuló terjedésének. A versenyszféra szinte minden szereplője fegyelmezetten védekezik, és már hónapokkal ezelőtt felkészült a második hullámra. Kivételek is vannak, mint a home office indokolatlan tilalma vagy a munkahelyi megbetegedések leplezése. Egyelőre nem okozott sem egészségügyi, sem közvetlen gazdasági károkat a koronavírus-járvány második hulláma a hazai vállalati szféra munkahelyein.

Proaktivitás: a felelősségvállalás művészete

2020. április 17. 08:11
Nem elég, ha csak reagálsz a külvilágra. Hogyan érdemes huzalozni az elménket ahhoz, hogy aktív alakítói legyünk a saját sorsunknak? Az Eureka Games blogjában Győri Zoltán ír erről