Zempléni vármesék a Rákócziakról

2023. szeptember 12. 15:52
A Zempléni-hegység egyszerre páratlanul szép kirándulóhely, történelmi múltunk vérzivataros és dicsőséges időszakainak tanúhelye, messze földön híres borvidék, egykoron lovagok, boszorkányok, tündérek birodalma.
Zempléni vármesék a Rákócziakról
Sárospatak legjelentősebb műemléke a Rákóczi-vár - Fotó: Gombos Levente
 
Zemplén múltja elválaszthatatlan a Rákócziak történetétől, ennek állít emléket a Sárospataktól Füzérig kanyargó, 59 kilométer hosszú túraútvonal. A piros sávval jelzett túraút során számos természeti, történelmi és néprajzi emléket, látnivalót fedezhetünk fel.
 
SÁROSPATAK a magyarországi késő reneszánsz kultúra egykori fellegvára, legjelentősebb műemléke a Rákóczi-vár. El se hinnénk, hogy ez a kedves, nyugodt kisváros és erődítménye mindig is a rebellisek fészke volt.
 
Ha ellátogatunk a várba, a dicsőséges múlt emlékei mellett betekinthetünk egy reneszánsz konyha titkaiba, megismerkedhetünk a hegyaljai szőlőművelés hagyományaival, de még azt is megtudjuk, ki vagy mi volt Baksus. Szánjunk időt a híres református kollégium múzeumára és gyönyörű könyvtárára is!
 
REGÉC várából a Rákócziak teremtettek fényes főúri rezidenciát. II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának egy részét a regéci várban töltötte édesanyjával, Zrínyi Ilonával. Az erődítményt császári rendeletre 1686-ban lerombolták, évszázadokon keresztül a dicső emlékeket csak romok őrizték. Mára visszakapta főúri pompáját, a korabeli szokásoknak és divatnak megfelelő bútorok, textíliák, ruhák, de még a zene és az illatok is a Rákócziak korát idézik.
II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának egy részét a regéci várban töltötte - Fotó: Civertan Grafikai Stúdió
 
És hogy ne legyen fárasztó felkaptatni a várhoz, séta közben a MondaTúra útvonalán kuruc legendákat olvasgathatunk, de a szerelmesek sem unatkozhatnak, a SzerelMESÉK tekergője sétálón nekik szóló bölcsességek, történetek várják őket.
 
SZERENCSEN a Rákóczi-vár építtetője az a Rákóczi Zsigmond volt, aki megalapozta a család vagyonát. Az egykori Rákóczi-várban ma a Zemplén Múzeum működik, ahol a Rákócziak emlékét őrző kiállításon kívül egymilliós képeslapgyűjtemény is várja a látogatókat. Csukás István kedves mesefigurája, Gombóc Artúr lelki társainak ajánljuk a múzeum „édes” programjait.
Szerencsen, az egykori Rákóczi-várban ma a Zemplén Múzeum működik - Fotó: Zempléni Múzeum
 
Édes évek, a szerencsi csokoládé 100 éve címmel nyílt állandó kiállításuk, melyhez kapcsolódóan folyamatosan tartanak tárlatvezetéseket és előadásokat az idén százéves Szerencsi Csokoládégyár történetéről.
 
A FELSŐVADÁSZI kastélyt is a Rákócziak építették a 16. században, de a törökök 1567-ben felgyújtották. A fejedelmi család után az új tulajdonosok romantikus stílusban építették át, a kastélypark fénykorában igazi növényritkaságoknak adott otthont. A kastély épületében nyílt meg a környék első postahivatala 1871-ben, napjainkban iskola működik az épületben.
 
Utunk végén az élményeket ünnepeljük meg a Zemplén igazi kincsével, egy pohár tokaji borral!
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Megépült az összes tervezett Ipoly-híd Szlovákia és Magyaroszág között

2024. január 12. 17:17
Magyarország a jövőben is elkötelezett amellett, hogy minél több határátkelési pontot létesítsen Szlovákiával - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között 2,9 milliárd forintból épült új Ipoly-híd projektzáró eseményén.

A szomszédunknál található Európa második legjobb pályaudvara

2023. december 07. 15:45
Először került be az Európai Pályaudvarok Indexébe a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof és a Zürichi Főpályaudvar után rögtön a 2. helyen végzett. A tesztelők a számos mozgólépcsőt és liftet, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és a mobilalkalmazást értékelték.