Zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése

2023. augusztus 31. 14:43
Véglegesítettük az energia terén történő együttműködési megállapodásunkat, ennek értelmében zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.
Szijjártó Péter hozzátette, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják.
Zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése

A miniszter kiemelte, az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz-szlovén-magyar földgázfolyosón. Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írják alá – tette hozzá.

Emellett megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának. Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi – ismertette a tárcavezető.

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és öltöny

A regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar-szerb-szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését – fogalmazott Facebook-oldalán Szijjártó Péter.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Kezdődik: hatalmas felfordulás jön Németországban, ezt még Magyarországon is megérezzük

2024. január 24. 15:39
A német mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) tagjai megkezdték eddigi leghosszabb sztrájkjukat a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársasággal folytatott hosszú ideje tartó munkaügyi vitájukban.

Hétfő este 8 órától életbe lépett a hideg idő miatti vörös kód

2024. január 10. 16:03
A hideg időjárás miatt 2024. január 8-án, hétfőn este 8 órától léptették életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan, vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.