Élelmiszeripar

Több mint egy tonna zöldséget és gyümölcsöt kóstoltatott tavaly Frutti és Veggi 2023-ban is folytatódik az Európai Friss Csapat program

2023. március 07. 18:19
Több mint egy tonna zöldséget és gyümölcsöt kóstoltatott tavaly Frutti és Veggi            2023-ban is folytatódik az Európai Friss Csapat program
Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program. Frutti és Veggi, a program két kabalafigurája ismét országszerte várja majd a gyerekeket és a családokat, hogy megismertesse velük a friss zöldségek, gyümölcsök szupererejét és változatos ízét.
 
Az Európai Friss Csapat tavaly rekord mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, több mint 1 tonnát kóstoltatott meg az aktivációi során: ami 86 iskolai osztály* egy napi, a WHO által ajánlott (400 gramm) zöldség- és gyümölcsfogyasztásának felel meg. Győrffy Balázs, a NAK elnöke nagyon sikeresnek értékelte a múlt évet, és elmondta:
„A program fő célkitűzése idén sem lehet más, mint minél több, gyermeket nevelő családnak felhívni a figyelmét a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás fontosságára.
Továbbra is cél a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése, ami – amellett, hogy rendkívül jót tesz az egészségnek – pozitívan hat a hazai agráriumra is.”

Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon

2023. március 07. 16:07
Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon
Először hirdetik meg az Év pálinkás bonbonja versenyt, amelyet a 23. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként tartanak meg - közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint közleményükben írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása, közös megmérettetése.

Hogy kerül a tojás az asztalra? – a MATE innovációja jóvoltából mostantól kezdve már a lehető legjobb minőségben

2023. március 07. 16:03
Hogy kerül a tojás az asztalra? – a MATE innovációja jóvoltából mostantól kezdve már a lehető legjobb minőségben
MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani.
Amikor önfeledten beleharapunk kedvenc péksüteményünkbe vagy épp élvezettel falunk egy szép darab habossüteményt, a legritkább esetben morfondírozunk azon, hogy vajon hogyan készülhetett az adott finomság. Még kevésbé gyakran gondolunk bele abba, hogy ahhoz, hogy a cukrász vagy a pék minden nap telerakhassa hűtőit és pultjait a ránk kacéran kacsintgató friss süteményekkel, peckesen dagadozó batyukkal vagy kaján kiflikkel, milyen minőségi alapanyagokra van feltétlen szüksége.

Mutatjuk, kiknek lesz egy adóval kevesebb

2023. március 06. 13:26
Mutatjuk, kiknek lesz egy adóval kevesebb
A változás már hatályos!
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzésének is köszönhetően megszűnt a belföldi piacra értékesítő, népegészségügyitermékadó-köteles (NETA-köteles) terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások NETA kötelezettség halmozódásból eredő hátránya. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a belpiacon sem versenyhátrányban a külföldi cégek import termékeivel szemben – írja közleményében a NAK.

Az agrárminiszter nyíltan kimondta, mire van szükség a kertészeti ágazat fellendítéséhez

2023. március 03. 12:34
Az agrárminiszter nyíltan kimondta, mire van szükség a kertészeti ágazat fellendítéséhez
Erre szükség is van, mert az elmúlt két évben a mezőgazdaságnak több súlyos kihívással kellett szembesülnie.
 
Nem mulasztható el a precíziós technológiák alkalmazása, az automatizáció, a robotizáció, a digitalizáció integrálása a zöldség-, gyümölcstermesztésben - mondta Nagy István agrárminiszter a 8. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden.

Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről

2023. március 03. 12:27
Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről
A magyar termékek aránya a 10 legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében.
 
Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában, csütörtökön, Szegeden.
 

Hetek óta hiánycikk a piacon ez a zöldség, pedig az EU-ban nálunk termelik belőle a legtöbbet

2023. március 02. 13:56
Hetek óta hiánycikk a piacon ez a zöldség, pedig az EU-ban nálunk termelik belőle a legtöbbet
Tél végi helyzetkép a zöldségekről: beszéljünk a cékláról, tormáról és zellerről.
 
Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piacon bruttó termelői árak többnyire jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. 2023. 8. hetén csak a karalábé, a fekete retek, valamint a Granny Smith és a Jonagold almák ára alacsonyabb, mint 2022. 8. hetén. Ezen időszak alatt a legnagyobb drágulást a következő zöldségeknél mérték:
 

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.
 

Csúcsra ért az élelmiszer-infláció?

2023. március 01. 11:16
Csúcsra ért az élelmiszer-infláció?
Fokozatosan csökkenhetnek az árak, bár a drága energia és az ársapka gátló hatással van a folyamatra.
 
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádió kérdéseire válaszolva azt mondta,  hogy már túl jár a csúcson az élelmiszer-infláció, aminek egyik összetevője az emberek takarékoskodása miatti forgalomcsökkenés. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint közben a nagy beszállítóktól kedvezményt kaptak a kereskedők.
 

A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás

2023. február 28. 11:39
A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek.
 
Több élelmiszert dobunk ki az unióban, mint amennyit importálunk - írja az alon.hu
 
Rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben
A Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentése szerint az Európai Unióban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta meg a Guardian brit napilap.