Élelmiszeripar

Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 

Mi lett drágább egy év alatt? A felsorolhatatlanul hosszú lista még tovább bővül

2023. február 10. 13:08
Mi lett drágább egy év alatt? A felsorolhatatlanul hosszú lista még tovább bővül
Az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.
 
Az idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) febr.3.-án, pénteken.
 
Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára lett kiugróan magas
Tizenkét hónap alatt, 2022. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 44,0 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább:
 

Sertéshúspiac: a számok elfedik a valóság tragédiáját

2023. február 09. 13:20
Sertéshúspiac: a számok elfedik a valóság tragédiáját
Az árak magasabbak, mint egy éve, de a sertéstartók nagyon aggódnak.
 
70 százalékkal drágább a vágósertés termelői ára, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul ugyanennyivel emelkedett mind a hazai termelésből, mind az importból származó származó vágósertés ára is egy év alatt – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
 
Ugyanakkor 2023. 4. hetén az árak nagyjából 2 százalékkal csökkentek, az előző héthez képest.
 
A hazai termelésből származó vágósertés ára 2023 elején is azon az árszinten mozog, ahova 2022. szeptember elején emelkedett.
 

Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.

Drasztikusan megemelkedett a cukor ára a világpiacon – drágulnak az édességek és üdítők

2023. február 09. 11:44
Drasztikusan megemelkedett a cukor ára a világpiacon – drágulnak az édességek és üdítők
Szűkösek a készletek, bizonytalan a termelés.
 
Hiába lesz kiváló a várakozások szerint a brazil cukortermés az idén, várni kell rá, India pedig korlátozza az exportját, és inkább etanolt gyárt. A romló kilátások miatt az egekbe emelkedett a cukor ára a világpiacon, így tovább drágulhatnak az édességek és az üdítők - írja a vg.hu

MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése

2023. február 09. 11:39
MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése
Már csak néhány hét és jön a fordulat?
 
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról –  írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Egyre több ilyen élelmiszert árulnak a boltokban: tényleg ezt etetik a magyarokkal?

2023. február 08. 12:58
Egyre több ilyen élelmiszert árulnak a boltokban: tényleg ezt etetik a magyarokkal?
A hazai médiában mostanában az egyik legfelkapottabb téma a rovarok és az élelmiszerek voltak. Csakhogy nem külön-külön, hanem egyben kerültek a fókuszba, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy Európában is utat törtek maguknak, hiába ellenzi az emberek nagy része. Számos pozitívumot fel lehet hozni a rovarfehérjék mellett, de nem lehet vitatkozni azzal a ténnyel sem, hogy az európai kultúrába nem feltétlenül illik bele, illetve, talán nem annyira rossz még a helyzet, hogy erre valóban rá legyünk kényszerülve. Persze, vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják. Jó vitaindító lehet tehát mindez, első körben azonban vegyük jobban szemügyre, hogy itthon, Magyarországon mi a helyzet e téren.

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.

Jövő héten újraindul az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer

2023. február 07. 19:33
Jövő héten újraindul az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer
Számottevő karbantartást követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert.
 
Amint azt a Nébih korábban megírta, a tavalyi év tapasztalatai alapján több újítást is bevezetnek az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. A fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós adatszolgáltatási kötelezettséghez*. 

Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák

2023. február 07. 19:30
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
 
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.