Kapcsolódó tartalmak: adalékanyag

Hír: Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret

2017. január 10. 08:06
 
„A törvénymódosításnál azokat kérdezték meg, akik miatt nem jó a minőség. Az adalékszer- vagy az élesztőgyártókat”

Hír: E-gyem ne E-gyem

2017. január 25. 12:26
 
Napjaink élelmiszer fogyasztóinak mindennapi választási döntéseiket számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell meghozniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerülnek.

Hír: Nem kell tartanunk az élelmiszerek nitrit és nitrát tartalmától

2017. június 23. 08:51
 
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei. Egyedül azok a gyerekek számolhatnak határérték feletti bevitellel, akik étrendjében sok ilyen hozzáadott anyag van.

Hír: EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 28. 08:33
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

Hír: Magas vérnyomás, fejfájás – Nem is gondolnánk, mi okozhatja?

2017. július 31. 08:16
 
A vérnyomás-emelkedést, inzulinszint-növekedést és fejfájást akár az élelmiszer-adalékok túlzott fogyasztása is okozhatja. A csecsemők és a gyerekek az alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak. Az unió most meghatározta a napi bevitel felső korlátját.