Kapcsolódó tartalmak: NÉBIH
Hír: Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés
2021. január 12. 09:29
A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.
Hír: Tűzifa - nem csak bizalmi termék
2021. január 18. 09:21
Jelenleg több mint 60 BAZ-megyei, tűzifával kapcsolatos kereskedelmi hirdetés adata és hamis technikai azonosítási száma szerepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztató oldalán.
Hír: Mogyorókrémteszttel indítja az évet a Szupermenta
2021. január 29. 08:12
A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.
Hír: Hat túró viselheti a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy arany fokozatát
2021. január 29. 08:14
December 31-ig pályázhattak a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer arany fokozatára a legkiválóbb tehéntúrók. A védjegyet kizárólag azon termékeknél igényelhették a vállalkozások, amelyek a Nébih koordinálta Termékmustrán kiemelkedtek a mezőnyből. A hat pályázóból egynél a tanúsítás még folyamatban van, öt túróra azonban hamarosan rákerül a KMÉ arany védjegy, így bárki könnyen rátalálhat a tehéntúrók legjobbjaira az üzletekben.
Hír: Nébih évértékelése - 2020 eredményei
2021. március 16. 08:50
Kilenc éves fennállását köszönti március 15-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az évfordulóra elkészült a 2020-as év legfontosabb eseményeit, intézkedéseit összefoglaló évértékelő.
Hír: 26 üveges torma a Nébih húsvéti terméktesztjén
2021. március 30. 10:42
26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.
Hír: Rosszul jár, aki nem biztosítja a tűzifa nyomon követhetőségét
2021. május 17. 09:49
A Nébih ellenőrei csaknem 1400 m3 tűzifát koboztak el két kereskedőtől, egy piaci szereplő tevékenységét pedig egy hónapra felfüggesztették mivel nem vezettek megfelelő nyilvántartást, így nem tudták igazolni a fatermékek eredetét. Habár a kereskedők bejelentkeztek a Nébih hatósági rendszerébe, az elmúlt évben jelentősen lazítottak a nyilvántartás vezetésén, míg a piaci szereplő többszöri felszólításra sem tudta bemutatni a nyomonkövetési és kockázat elemzési rendszerének leírását. Az ilyen és hasonló negatív tapasztalatok miatt a Nébih ellenőrei 2021-ben kiemelten ellenőrzik a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartást.
Hír: Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 18. 09:00
A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!
Hír: Indul a téli szezonális ellenőrzés
2021. december 02. 11:23
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.
Hír: Szalmonella és cianid veszélye miatt mandula termékeket hívott vissza a Nébih
2022. február 09. 10:48
Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianid veszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta ezeket a termékeket – adott ki tájékoztatást kedden a Nébih. A magas keserűmandula-tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul, ez jelenti a veszélyt.