Tűzifa - nem csak bizalmi termék

2021. január 18. 09:21
Jelenleg több mint 60 BAZ-megyei, tűzifával kapcsolatos kereskedelmi hirdetés adata és hamis technikai azonosítási száma szerepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztató oldalán.
Tűzifa - nem csak bizalmi termék

A tűzifaeladás jó üzleti lehetőségnek tűnik. Borsod-Abaúj-Zemplénben is tucatnyi hirdetésben kínálják a fát, aminek ára továbbra is folyamatosan emelkedik. Bár az árszint alakulásában mérvadó Északerdő Zrt. tavaly ősszel még arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt eladatlan készleteket 2018-as árszinten, köbméterenként 12-23 ezer forintért kínálják, a viszonylagos olcsóság már a múlté.

A megnövekedett kereslet idén januárra igencsak megemelte az árakat. Az Észak-Magyarország körkérdése nyomán kiderült: a keményfa erdei köbmétere átlag 24 ezer forintba kerül, de akad magán-fakitermelő, aki ezért a mennyiségért már 29 ezer forintot kért.

 

Az elmúlt tíz évben folyamatosan felfelé kúszó árak együtt jártak azzal, hogy a kereskedelmi láncban megjelentek, és máig jelen vannak a tüzelővásárlási kényszerét kihasználó ügyeskedők. Erről számol be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelynek vásárlói tájékoztató oldalán jelenleg 969 megtévesztő, tűzifával kapcsolatos kereskedelmi hirdetés adata és hamis technikai azonosítási száma szerepel, köztük több mint 60 Borsod-Abaúj-Zemplénből. A faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése során feltárt jogsértések listájába pedig már 2021 januárjában is tucatnyi olyan kereskedő került fel, akiket időlegesen vagy véglegesen eltiltottak a fakereskedelmi tevékenységüktől. A listán két megyénkbeli értékesítő is szerepel, akikre összesen 450 ezer forint erdővédelmi bírságot szabtak ki. Egyiküket véglegesen eltiltották a tevékenységétől, miután nemcsak hogy nem használt szabályos szállítójegyet, de a fa származásának nyilvántartása is hiányos volt.

 

Vásárlói érdek

A hatósági ellenőrzések azonban csak részben elegendőek ahhoz, hogy a fakereskedelem illegális szereplőitől megtisztítsák a piacot, védve ezzel a legálisan működő kereskedőket. Fontos szerepe van ebben azonban a vásárlói tudatosságnak is. Kevés vásárló tudja ugyanis, hogy hazánkban csak olyan személy adhat fel tűzifahirdetést, aki szerepel a Nébih úgynevezett EUTR hatósági nyilvántartásában, azaz azonosítható tagja a faanyag-kereskedelmi láncnak. Ez azt jelenti, hogy a termék hirdetésében szerepelnie kell egy két AA betűvel kezdődő technikai számnak, amely a kereskedő beazonosítására szolgál. Igaz, hamis kódot is közzé lehet tenni, viszont a hitelessége egyszerűen leellenőrizhető a Nébih oldalán. Ha a szám nem az adott kereskedőhöz kapcsolódik, megtévesztő az ajánlat.

 

Szállítójeggyel

A számla vagy nyugta mellett a vásárlót védi, ha olyan tűzifaszállítmányt vesz át, amelyet a hirdető a Nébihhez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít. A dokumentumon a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja vagy EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszámának kell szerepelnie. Ezeknek a birtokában az esetleges későbbi reklamáció könnyebben, biztosabban érvényesíthető. Minőségi kifogások természetesen bármikor előfordulhatnak, de az adatainak megadását vállaló hirdető, kereskedő felé nagyobb lehet a bizalom.

A faanyag-kereskedelem szabályairól szóló rendelet 2016 júliusa óta előírja, hogy a fogyasztó részére történő közvetlen tűzifa-értékesítés esetén a szállítójegyhez vásárlói tájékoztatót szükséges mellékelni. Ez segíti a vevő eligazodását olyan fontos kérdésekben, mint a vékony és vastag tűzifa fogalma, továbbá segítséget nyújtanak a tűzifa-hirdetésekben szokásos befoglaló méretek - erdei, üzemi, ömlesztett köbméter - megállapításához, így ahhoz, hogy a vásárló a kifizetett mennyiségű és a lehető legjobb minőségű tüzelőhöz jusson.

Kikoptak a házaló csalók

A 2010-es években elég nagy számban jelentek meg megyénk településein a tűzifát kínáló árusok, akikkel kapcsolatban elég vegyes, de inkább rossz tapasztalatok társultak. Gyakori volt, hogy nem az ígért mennyiségű vagy minőségű fát szállítottak ki, vagy jóval drágábban adták a tüzelnivalót a piaci átlagárnál. Ahogy a vásárlás lebonyolítása során kapcsolódó bűncselekmények (lopás, csalás) is előfordult.

A rendőrség és a hivatal erőfeszítéseinek köszönhetően azonban az elmúlt években nagyrészt kikoptak a házaló csalók. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon megkeresésünkre arról tájékoztattak, hogy megyénkben a 2020-as évben nem volt számottevő a tűzifa eladással/vásárlással kapcsolatos csalások száma. Fa lopások előfordulnak ugyan olykor-olykor, de ezek a mennyiségek is a szabálysértési értékhatáron belül vannak, azaz ötvenezer forint alattiak.

A rendőrök az áldozattá válás elkerülése érdekében arra hívják fel a lakosság figyelmet, hogy újsághirdetés, internetes hirdetés útján vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak. Lehetőség szerint csak telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt! A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg!

Már a megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg a lerakodáshoz kérjenek olyan családtagjuktól vagy szomszédjuktól segítséget, akik jártasok a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna, és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget!

 

Csak a lepakolt fa árát fizessék ki! Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, ne utaljanak előre, és ne adjanak át pénzt! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

 

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.

 

Forrás: BAON / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Hölgy puskával

2020. október 06. 07:55
Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Gáz helyett a fához fordulnak Nyugat-Európában

2022. augusztus 24. 08:53
Miközben egyre inkább szorítja az energiaválság Európát, nyugaton az emberek a fa felé fordulnak, ez Európai Unió szerint azonban ez már nem fenntartható.