Kapcsolódó tartalmak: pálinka

Hír: Mi, magyarok, pálinkát iszunk – de mit isznak a többiek?

2016. március 07. 08:35
 
A pálinkáról szóló cikksorozatunk befejező részében ismerkedjen meg más nemzetek italaival!

Hír: Bővítené az FM az uniós oltalom alatt álló pálinkák számát

2016. június 23. 08:24
 
Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe - mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten az Országházban, az idei pálinka országkóstoló eredményhirdetésén.

Hír: Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása

2016. július 28. 08:06
 
Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten a Pálinka Céh Egyesület sajtótájékoztatóján.

Hír: Kiváló minőségűek az idei pálinkák

2016. október 17. 07:50
 
Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szombati napon tartott kunadacsi III. Kolbász és Pálinkafesztiválon.

Hír: Kiválasztották Magyarország legjobb pálinkáját

2017. június 22. 10:01
 
A pálinkát, Magyarország nemzeti italát, öt földrész 76 országába szállítják a kereskedők – jelentette ki  a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Pálinka országkóstoló eredményhirdetésén – írja az MTI.

Hír: Védett eredetű lett a Vasi vadkörte pálinka

2017. október 12. 07:40
 
Az Eredetvédelmi Program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, a Magyar Pálinka Házában.

Hír: Ezek azok a mesterfogások, amelyekkel jó pálinkát főzhetünk

2017. november 02. 07:54
 
A vezéraromákban rejlenek azok a lényeges különbségek, amelyek a kisüsti és az úgynevezett tornyos eljárással készülő pálinkákat megkülönböztethetik. E komponenseket ugyanúgy befolyásolhatja az illékonyság, a megfelelő hely és mennyiség, mint a lepárlás körülményei. A legfontosabb tényező azonban a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. Ennek megfelelő beállításával mindkét módszerrel ugyanolyan ízű és illatú pálinkát készíthetünk ugyanabból a cefréből.

Hír: Megegyeztek a lovagrendek: az erdélyi párlat is lehet pálinka

2018. január 23. 11:23
 
Nem teszik ma lehetővé az uniós előírások, hogy az Erdélyben előállított párlatok címkéin is használni lehessen a pálinka megnevezést. A napokban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy Magyarország az erdélyi névhasználatra jogi megoldásokat keres. A Magyar Pálinka Lovagrend decemberben megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, és mindkét lovagrend tagjai betartják a pálinkával kapcsolatos, mindenkor érvényes törvényi előírásokat.

Hír: Új szabályozás lépett életbe a párlatok megnevezésére vonatkozóan

2018. március 05. 08:01
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az előállítók és forgalmazók figyelmét, hogy 2018. február 5-étől új szabályozás lépett életbe egyes szeszesitalok kereskedelmi megnevezésére vonatkozóan. A rendeletmódosítás értelmében ezentúl az „almaborpárlat”, a „körteborpárlat”, valamint az „almabor- és körteborpárlat” megnevezéseket szükséges alkalmazni. A módosítás hatálybalépése előtt készült párlatok a termék kifutásáig forgalomba hozhatók.

Hír: Durván drágul a pálinka - Nem lesz 5 százalékos áfakulcs

2018. szeptember 17. 10:58
 
Literenként mintegy kétezer forinttal, vagyis 30-40 százalékkal drágulhatnak jövő januártól a pálinkák és a keserű likőrök a magyar boltok polcain. A várható drasztikus áremelkedés oka, hogy e két termékkategóriára is kivetették a népegészségügyi termékadót (NETA). Megoldást jelentett volna, ha a pálinkák áfáját öt százalékra csökkentik, de az illetékes tárcák elvetették a szakmai javaslatot.
«12»