10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!

2023. április 13. 11:48
Egyáltalán nem mindegy, mivel takarítod az otthonod. Ezekkel a szerekkel biztonságban lehettek!
 
Ha tavasz, akkor itt van a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem véletlen az időzítés, hiszen ilyenkor újul meg a természet is, és az otthonunkat is szeretnénk a hosszú tél után újra tisztának látni. A fűtési szezon alatt nagyon sok por rakódik le, így hát ideje megszabadítani az otthonunkat a portól, kosztól és élvezni a csodálatos tisztaságot.
10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!
Azonban nem mindegy, hogy a takarítást mivel végezzük. Manapság rengeteg tisztítószer közül választhatunk, azonban ezeknek a praktikus tulajdonságai mellett vannak árnyoldalai is. Egyrészt károsítják a környezetet, másrészt a bőrünkre kerülve, vagy belélegezve azokat súlyos tüneteket tudnak okozni. Így hát ne feledkezzünk meg ilyenkor sem a természet erejéről, hiszen nagyon sok természetes módszer van, amelyik gyorssá, egyszerűvé, természetessé és hatékonnyá teszi a takarítást. Ráadásul az áruk is jóval kedvezőbb, mint a drágán megvásárolt bolti tisztítószereké.
 
Amikor pedig végzünk a nagytakarítással, jöhet az a semmivel sem összehasonlítható érzés, amikor végignézve az otthonunkon úgy érezhetjük magunkat, ahogyan Napóleon érezhette magát, amikor végighordozta tekintetét a győztes csata után a csatamezőn.
 
Takaríts a természet erejével
Természetesen nem csak a nagytakarítások alkalmával gondoskodunk az otthonunk tisztaságáról, hanem napi és heti rendszerességgel, azonban a nagytakarítások alkalmával azok a helyek is kitakarításra kerülnek, amelyekre a rutinszerű takarítás során esetleg nem kerül sor. Így hát érdemes átnézni, melyik területet milyen természetes tisztítószerrel tehetjük a legszebbé, legragyogóbbá, legtisztábbá.
 
1. Az ecet igazi csodaszer. Azonos arányban kell összekeverni az ecetet a vízzel, és már indulhat is a móka! Az ecetet nagyon sok mindenre használhatjuk, ráadásul nagyon olcsón hozzá tudunk jutni. És még lejárati ideje sincs. Tökéletesen letisztítható vele a tűzhely, kívül és belül egyaránt. Fújjuk rá a vízköves felületekre, hagyjuk állni egy jó fél órán át, majd dörzsöljük át, és láss csodát, a csapok és a csempék újra csillogni fognak!
 
De az ecettel még az ablakot és a tükröket is gyönyörűvé varázsolhatjuk. A keretnek sem fog ártani, így azt is nyugodtan átmoshatjuk vele. Ráadásul, plusz öröm, hogy a poloskák utálják az ecet illatát, így el fogják kerülni az ablakaink környékét. A keretben lévő fényképeink üveg felületét is kiválóan megtisztíthatjuk vele. De ez még nem minden! A kellemetlen szagokat is elűzhetjük vele, például a hűtőből. Takarítsuk át vele bátran, hiszen így nem csak a szagokat veszítjük el, hanem úgy válik tisztává a hűtőnk, hogy az élelmiszerek nem érintkeztek közben vegyi anyagokkal.
 
Az ecet "szaga" miatt pedig nem kell aggódni, hiszen pillanatok alatt el fog párologni. Az ecet kitűnő a penészfoltok eltávolítására is. Helyettesíthetjük a drága, és sokszor a ruhákat károsító fehérítőszereket is ecettel. Egyszerűen öntsünk bele a dobba fél pohár ecetet, mielőtt beletennénk a mosnivaló ruhákat.
 
Ha odaégett az étel, öntsünk egy kis vizet a serpenyőbe, és adjunk hozzá egy csésze ecetet, majd forraljuk fel. Forrás után vegyük le a tűzről és adjunk hozzá egy kis szódabikarbónát és ezzel takarítsuk le a maradék égésnyomot. A poharak is csodálatosan fognak csillogni, ha ecetes vízzel mossuk át őket. Utána öblítsük át a poharakat tiszta vízzel és töröljük szárazra.
 
2. A szódabikarbóna is igazi csodafegyver, ha takarításról van szó, hiszen nem csak a gyomrunkra van jó hatással. Nagyon olcsó, és nagyon hasznos tisztítószer. A szódabikarbóna kitűnően elbánik a kisebb dugulásokkal. Fél pohár szódabikarbónát keverjünk össze fél pohár ecettel, öntsük a lefolyóba, és hagyjuk hatni egy órán át.  A kellemetlen szagokat is eltünteti, és a foltok ellen is hatásos. Vízzel és sóval elkeverve a halszagot is képes eltüntetni a vágódeszkáról.
 
A mosás előtt áztassuk be a ruhákat vízbe, amelybe beletettünk két evőkanálnyi szódabikarbónát. Fél óra alatt eltünteti az izzadtságfoltokat és csodásan fehérré varázsolja a ruhákat. Persze, csak a fehéreket. A zöldségeket és gyümölcsöket is tökéletesen megtisztíthatjuk, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk őket. Vízkő eltávolítására is alkalmas, a kezünkről pedig kitűnően eltünteti a hagymaszagot. Az ezüst ékszereket is ragyogóvá teszi, ha átdörzsöljük őket egy kis szódabikarbónával.
 
3. A citrom sem csak a teába és a limonádéba jó. Gyümölcssav-tartalma nagy segítség számunkra a takarítások idején is. Képes megszüntetni a vágódeszkán eluralkodó rossz szagokat. A hűtőbe helyezve, egy fél citrom elűzi az összes kellemetlen illatot. De a csapokat és csaptelepeket is ragyogóvá teszi. Ha segítségül hívjuk hozzá jó barátját, a szódabikarbónát, együtt nagyon hatásosan bánnak el a vízkővel. A citrom még ennél is többre képes, hiszen az anyagba dörzsölve eltünteti a fű-, tea-, tinta-, rozsda- és vörösbor foltokat. A bedörzsölés után természetesen ki kell mosni a ruhákat.
 
4. A sóról tudjuk, hogy elképzelhetetlen nélküle az ízletes ételek elkészítése, és még télen is segít, hogy ne csússzunk el. De ez még messze nem minden, amire a só képes. A só a cipőbe szórva, eltünteti a kellemetlen szagokat. Használat előtt azonban öntsük ki a cipőből. A só kitűnő súrolószerként is, és kiváló fertőtlenítő.
 
citrom takarítás ecet
5. A méhviasz és a szójaolaj keveréke visszaadja a fa bútorok eredeti fényét, és ápolja is azokat.
 
6. A vöröshagymával el lehet távolítani a késekről a rozsdafoltokat, de félbevágva kitűnően semlegesíti a rossz szagokat.
 
7. A kukoricakeményítő remek ablak- és szőnyegtisztításra, mosásra, zsíroldásra, és nagyon erős súrolószer készíthető belőle.
 
8. A mosószóda kiváló a mosáshoz, áztatáshoz és vízlágyításhoz, de mosogatáshoz is használhatjuk, a takarítás során pedig csodálatosan megtisztítja a különböző felületeket.
 
9. A különböző illóolajok nem csupán az otthonunk illatosítására kiválóak, de akár öblítő helyett is használhatjuk ezt a természetes megoldást a ruháink illatossá tételéhez.
 
10. A gőz erejét se felejtsük el. A gőz segítségével mindenféle tisztítószer nélkül lehet tiszta és 99,99 százalékig baktériummentes az otthonunk. Ráadásul azokon a helyeken is számíthatunk rá, amit kézzel nehezen, vagy egyáltalán nem érnénk el.
 
A természetes tisztítószerek sokkal jobban kímélik a bőrt, mint a vegyszeres társaik, ráadásul nem irritálnak akkor sem, ha belélegezzük őket. A felületek esetében sem mindegy, hogy vegyszermaradványok vannak rajtuk a takarítás után, vagy csupa természetes anyag. Különösen a konyhapult esetében fontos ez, hiszen oda sok esetben kerülnek olyan élelmiszerek, amelyeket főzés nélkül fogyasztunk el, így a rájuk tapadt fertőtlenítőszerek egyáltalán nem tesznek jót az egészségünknek. Ha gyermek van a családban, akkor pedig különösen fontos, hogy minél kevesebb vegyszer legyen az otthonunkban.
 
Készíts házi takarítókendőt!
Ugye milyen egyszerű, ha fogunk egy fertőtlenítőkendőt és azzal végigszaladunk a lakáson, lefertőtlenítve a kényes részeket? Ezt azonban megtehetjük anélkül, hogy megvásárolnánk a vegyszeres és drága kendőket.
 
Szükségünk van hozzá 2 evőkanál mosószappanra reszelve, 2 dl ecetre, 3 dl meleg vízre és 15 csepp illóolajra, ízlés szerint. Fontos, hogy olyan illóolajat válasszunk, amelynek van fertőtlenítő hatása (pl.:teafa-, citrom-, szegfűszegolaj).
 
Vegyünk elő egy zárható üveget vagy dobozt, és tegyünk bele méretre vágott, jó nedvszívó képességű textileket. Ezek lehetnek akár feldarabolt pólók is, természetesen mosás után. Oldjuk fel a mosószappant meleg vízben, és adjuk hozzá az ecetet és az illóolajat, majd a keveréket öntsük rá a rongyokra. Hagyjuk ázni a rongyokat, és amikor szükség van rájuk, csavarjuk ki és máris készek a munkára. Ezeket a kendőket ráadásul nem kell kidobni használat után, csak kimosni és már készülhet is belőlük újra tisztítókendő a következő takarításhoz.
 
Mindenkinek jó munkát és tiszta és illatos otthont kívánunk!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek

2024. március 12. 16:57
A SZAKSZ visszaállítja eredeti bérkövetelését, így az autóbuszvezetők számára a munkáltató által bevezetett 18,5 helyett 25 százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak.

Liga: reális esély lehet rá, hogy egy hónappal előre hozzák a minimálbér-emelést

2023. november 08. 18:15
Várhatóan elutasítja a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek javaslatát a nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetésre. Az Inforádió 2023. november 4-én Mészáros Melindát, a Liga Szakszervezetek elnökét kérdezte a legújabb javaslatról és annak kormányzati fogadtatásáról.