A legtöbb magyar kisvállalkozás nem tartja fontosnak, hogy cafeteriát adjon a dolgozóinak

2024. március 28. 15:01
Jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma a munkavállalók között. Cafeteriában viszont 10-ből 4 cég gondolkodik.
A legtöbb magyar kisvállalkozás nem tartja fontosnak, hogy cafeteriát adjon a dolgozóinak
Tovább nőtt a tervezett fizetésemelés mértéke a kkv-szektorban, melyben átlagosan 10 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a munkavállalók. A K&H kkv bizalmi index felmérésből az is kiderül, hogy cafeteriában azonban 10-ből mindössze 4 cég gondolkodik. Jelenleg 
 
  • a 13. havi fizetés, 
  • a közlekedési költségtérítés és 
  • a SZÉP-kártya a legnépszerűbb juttatási formák. 
Ismét nagyobb mértékű fizetésemelésre készül a kkv-szektor – ezt mutatja a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése. „Második negyedéve növekszik a tervezett fizetésemelés mértéke a cégeknél. 
 
Jelenleg a vállalkozások 75 százaléka készül fizetésemelésre, átlagosan 10 százalékkal kaphatnak magasabb bért a szektor munkavállalói a következő egy év során. 
 
További jó hír, hogy a foglalkoztatottság is stabil, a kkv-k túlnyomó többsége (74 százalék) ugyanis nem tervez változtatni munkavállalói létszámán, ami az elmúlt hét év második legmagasabb értéke” – fogalmazott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője. 
 
Az alkalmazottak számát tekintve minden ágazatban minimum 70 százalék azon cégek aránya, amelyek a jelenlegi létszámmal számolnak az előttünk álló 12 hónapban, a tervezett fizetésemelés mértékét tekintve pedig nincs jelentős eltérés. Az iparban és a kereskedelemben 9 százalékos, a szolgáltatószektorban az átlaggal megegyező mértékű (10 százalék), míg a mezőgazdaságban 11 százalékos béremelés várható a következő egy év során. 
 
Az idei évre tervezett cafeteriajuttatásokban egyelőre nem látható emelkedő trend. „Az előttünk álló egy évben a cégek 44 százaléka kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, szemben az előző negyedévi 50 százalékkal. Továbbra sem sikerül tehát tartósan 50 százalék fölött tartani ezt az arányt, habár a 2019-es mélyponttól (37 százalék) már messze vagyunk” – mondta a szakértő.
 
A top 3 cafeteriaelemnek csupán a sorrendje módosult: 
  • jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma (18 százalék),
  • ezt követi az erre jogosult munkavállalók esetében törvényileg előírt utazási költségtérítés (12 százalék),
  • majd a SZÉP-kártya, amellyel a kkv-k tizede tervezi kiegészíteni a munkatársak fizetését. 
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Betiltják a laza csillámporokat és mikrogyöngyöket a hulladékcsökkentés jegyében

2023. szeptember 27. 16:22
A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.

Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.