12 éves csúcson a cukor ára, de további áremelkedés jöhet

2023. október 17. 16:04
Főként, ha India az exportkorlátozás mellett dönt.
 
Az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára az elmúlt egy év alatt soha nem látott magasságba emelkedett. Ennek fő magyarázata, hogy folyamatosan emelkedik a globális kereslet, miközben a fő termelő régiókban a száraz időjárás nem kedvez a termésnek, ráadásul a világ második legnagyobb cukortermelőjének számító India további exportkorlátozásokat akar bevezetni.
12 éves csúcson a cukor ára, de további áremelkedés jöhet
Exportkorlátozásokat fontolgat India
"Korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban" – írja a portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján. Amennyiben India valóban az exportkorlátozás mellett dönt, az tovább fogja szűkíteni a kínálatot a piacon, ami tovább emeli a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van (elemzések szerint csak az idei évben több mint 35 százalékot emelkedett). India a világ második legnagyobb cukortermelőjeként a globális termelés ötödét adja.
 
India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át, mivel az El Niño megjelenése kevesebb csapadékot eredményezett Ázsia számos területén, főként India Karnataka és Maharashtra államának egyes részein, amelyek kulcsfontosságú cukortermesztési régióknak számítanak. Azonban India mellett érintett a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföld is – a súlyos aszály miatt közel ötödével csökkenhet a termésmennyiség a következő betakarítás során.
 
Indiában, Thaiföldön, Kínában és Pakisztánban már az előző szezon is gyengébben alakult, ráadásul a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében az európai termelés is gyengélkedik.
 
Indiában hamarosan döntés születhet további exportkorlátozásról
India már az előző, 2022/23-as szezonban is kvótarendszert vezetett be, 6 millió tonnára csökkentette az egy évvel korábbi 11 millióról a cukorexportját, mert a szezonvégi esőzések visszavetették a termelést.
 
A Bloomberg szakértők körében végzett felmérése szerint előfordulhat, hogy India az alacsonyabb termelés miatt ebben a szezonban vagy nem exportál cukrot, vagy csak kis mennyiségben.
 
Vannak olyan tényezők, amelyek a cukor árának alakulását befolyásolhatják. Ilyen a cukor globális keresletének alakulása (ez függ a népességnövekedéstől, az egy főre jutó jövedelem emelkedésétől, a cukor és az alternatív édesítőszerek árának alakulásától, vagy az egészséges életmódra váltás ütemétől). A FAO szerint az elkövetkező tíz évben a globális cukorfogyasztás évente átlagosan 1,1 százalékkal emelkedhet, főként ott, ahol az egy főre jutó érték jelenleg alacsony.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elfagytak a virágok. Nem lesz idei akácméz?

2023. június 05. 12:56
Győr-Moson Sopronban már nagy a gond, idén sem kedvez a méhészetnek az időjárás.
 
A tavaszi fagyok mindent tönkretettek
Május végén, június elején szinte mindenhol hófehérbe öltöznek az akácfák, ráadásul csodálatos illatukkal lepik be a településeket. Idén azonban ez nem történt meg, hiszen a tavaszi fagyok során szinte minden elveszett. A Kisalföld.hu helyi méhészeket kérdezett, hogy vajon lesz-e idén elég akácméz.
 

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.