13 extra ötlet és praktika, ami aranyat ér a dinnyeszezonban

2016. augusztus 02. 08:19
Nyári piknikeink során vagy ha épp  pihenünk a tornácunkon, de  akár még egy esős napon is finom és szaftos élvezetet nyújt egy szép szelet dinnye. És ha egy kis spirituszt is szeretnénk belevinni ennek az ízletes gyümölcsnek a tálalásába, akkor nézzük a következő ötleteket és tanuljunk.
Tudtad?
  • A dinnye amilyen jól tűri a forróságot, olyan rosszul tűri a fagyot. Épp ezért ne tároljuk a fagyasztóban. Viszont egy hűvös, jól szellőző kamrában vagy pincében 2-3 hétig eltartható.
  • Augusztus 10-e után nem jó a dinnye, “belepisil” Lőrinc – tartja a közvélekedés. Itt azonban egy  dátumtévesztésről van szó. Augusztus 10-e valóban Lőrinc napja, azonban a néphagyomány nem ezt a névnapot, hanem a szeptember 5-it tartja dinnye és mezőgazdasági szempontból vízválasztónak.
  • A dinnyén látható sárga folt azt mutatja, hogy hol érintkezett a dinnye a földdel, azaz ott nem érte nap. A folt elkerülése érdekében a kertészek forgatják a dinnyét.
  • A népi gyógyászatban a dinnye magjából főzetet készítettek, amellyel vese és cukorbajt kezeltek.

Érett vagy sem?
  • A dinnye érettségét a kacs elszáradása jelzi. Ha a dinnye „fogantyúja” száraz, az jó eséllyel azt jelzi, hogy érett, finom dinnyére akadtunk.
  • Az érett görögdinnye mindig nehezebb, mint az éretlen. Mindegy, hogy kicsi, vagy nagy dinnyét választunk, éreznünk kell, hogy súlya van, szinte húzza lefelé a kezünket, mikor megemeljük. Két azonos méretű dinnyéből válasszuk azt, amelyik nehezebb.
  • Mielőtt hazavinnéd a szép dinnyét, kopogtasd meg. Amennyiben mély kongást hallasz, akkor az lesz a nyerő választás. Ha nem, akkor még válogass tovább. Az üres kopogás, kongás éretlen dinnyére utal.
 

1. Sorbetre fel!

 

Fagylaltkészítő segítségével készíthetünk egy édes és frissítő dinnye sorbetet. Ha lefagyasztjuk a szeleteket fagyigép nélkül is ízletes és hűsítő finomságunk lesz.

Fotó: countryliving.com

2. Csapoljunk dinnyéből

 

Szeretnénk lenyűgözni a vendégeinket egy nyári partin? Íme a megoldás! Bonyolultnak tűnhet, de valójában szuper egyszerű megcsinálni ezt a mókás dinnyehordót!

Fotó: countryliving.com

3. Sütés nélküli, pazar dinnyetorta

 

Amikor a nyári hőségben egy kis desszertre vágyunk, valószínűleg nem igazán van kedvünk sütögetni. Ezt a pofon egyszerű receptet bármikor összedobhatjuk, csupán annyi a dolgunk, hogy  megszabadítjuk a dinnyét a héjától, majd lefedjük tejszínhabbal , erdei gyümölcsökkel és mandulával dekorálhatjuk. Egészséges és finom!

Fotó: countryliving.com

4. Grillezzük meg

 

Szinte bármit grillezhetünk. Igen, még a görögdinnyét is! Kevés fetasajttal és zöldfűszerekkel megszórva még ízletesebb lesz.

Fotó: countryliving.com

5. Felespohár másképp

 

Nyáron,jó időben jobb kint inni, ez biztos. Lehetőleg a teraszunkon valami gusztusos pohárból, gyümölccsel díszítve. Kreatív és látványos mód erre a gyümölcsből készített felespohár. Egészségünkre!

6. Töltsük meg alkohollal

 

Ahhoz, hogy a gyümölcsünkből valami igazán erőset kreáljunk,mindössze annyit kell tennünk hogy veszünk egy hosszú pengét, egy tölcsért és egy üveg vodkát vagy egy üveg rumot. Öntsük bele a dinnyébe az italt majd tegyük be a hűtőbe. Később szeleteljük fel és fogyasszuk egészséggel ezt a kizárólag felnőtteknek készített finomságot.

7. Használjunk süti formákat

 

Ez lehet,hogy a legegyszerűbb trükk a görögdinnye dekoratív elkészítéséhez, de legalább olyan jó ,mint az íze. Amire szükségünk van hozzá az a sütiforma, bármilyen alakzatban. Tegyük salátákhoz , italokhoz díszítésként!

Fotó: countryliving.com

 

8. Dinnyeművészet

 

Most, hogy már profik vagyunk a gyümölcs formázásból, itt az ideje, hogy lépjünk egy szintet. Tervezzünk, faragjunk, ügyeskedjünk.

9. Zselés görögdinnye

 

Átalakítani egy egész görögdinnyét italhordóvá, faragni egy műremeket vagy neveket írni is tudunk már. Most egy egyszerű feladattal állunk szembe. Töltsük fel a dinnyét valamilyen piros gyümölcsös zselével. Az eredmény mókás, gyerekek szülinapi bulijára is ideális.

10. Szervírozzunk fel dinnye nyalókákat

 

Vágjuk a gyümölcsöt háromszögekre és nyomjuk be a nyalóka botot a héján keresztül. Aztán jöhet az 1 napos fagyasztás. Frissítő élvezet lesz az Ön és a gyerekek számára egyaránt. Imádni fogják!

Fotó: homedesign.com

11. Díszes előétel fetával

 

A paradicsom és a mozarella párosítás persze isteni, de akkor mit is mondhatnánk a görögdinnye és feta kombinációjára?  Fenséges és gusztusos nyári előétel bárhol, bármikor.

Fotó: homedesign.com

12. Így készíthetünk 2 perc alatt dinnye dzsúzt

 

Szedjük ki a dinnye belsejét fagyasszuk le kicsit, hogy jégkásás legyen majd tejjel , steviaval keverjük össze és csokidarabkákkkal tálaljuk a dinnye héjában. Fejedelmi itóka!

13. Dinnyés-gyümölcsös pizza

További videók alábbi linken érhetőek el:

http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2016/08/01/13-extra-otlet-es-praktika-ami-aranyat-er-a-dinnyeszezonban/

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez lett a Balaton strandétele 2019-ben

2019. augusztus 13. 08:06
A zamárdi Tiki Beach kovászosuborka-levese nyerte az idei Év Strandétele díjat a Balatonnál a WeLoveBalaton és a Balatoni KÖR által idén már ötödszörre meghirdetett versenyen.

Rendkívüli: közvetlen brüsszeli forrásokat kaphatnak a magyar városok és régiók

2020. június 18. 07:51
Egy minden eddiginél „zöldebb” irányt vehetnek a magyarországi települések a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának új kezdeményezése révén, amelynek célja, hogy a városok és régiók az európai zöld megállapodás középpontjába kerülhessenek, miközben hozzájárulnak az Európai Unió (EU) fenntartható növekedési stratégiájához és az új koronavírus-járvány nyomában kialakult gazdasági krízis helyreállításához. A kezdeményezéshez kapcsolódó munkacsoport június 15-én, hétfőn alakult meg Brüsszelben, amelynek soraiban egy magyarországi képviselőt is üdvözölhetünk. Az online konferencián a HelloVidék is részt vett, majd interjút készítettünk a Régiók Európai Bizottságának hazai tagjával is.