13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek

2024. május 16. 17:33
A lehetőség elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek
A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére. A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják Magyarország turisztikai bevételeinek, így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.
 
„A szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme az elérhető technológia korszerűsége. Az ágazati támogatási konstrukció ezért a teljes vidéki vendéglátó szektor fejlesztését célozza, az értékesítést támogató beruházásoktól kezdve a technológiákon és eszközökön át az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig bezárólag" – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
 
A június 28-áig tartó első ütemben az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek üzemeltetői adhatják be támogatási igényeiket.A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. Mindezek mellett a támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik akár egy nagyobb beruházás során is. A vidéki vendéglátóhelyek összesen 13 milliárd forintra pályázhatnak majd, a kiírás első, május 27-étől induló ütemében 3 milliárd forint összegben először az éttermek hívhatnak le vissza nem térítendő támogatást.
 
A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.
 
Szeptembertől a kávézók, míg októbertől a büfék számára biztosít forrást a Kormány, az italüzletek és bárok pedig novembertől jelentkezhetnek majd a program további ütemeire.
 
A program további célja, hogy erősítse az ágazat digitalizációját is, ezért a jelentkezést az NTAK rendszeréből indíthatják a pályázók és egy könnyen kitölthető felületen adhatják le igényeiket. Ebben ügyfélszolgálat is segíti őket. A pályázati felhívások elérhetőek a kisfaludyprogram.hu weboldalon.
 
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a komplex ágazati támogatási konstrukció első elemként április 29-én elindult a Muzsikáló Magyarország 2024 program.
 
A Tourinform irodák korszerűsítésének elősegítése című program keretében meghirdetett, összesen 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Tourinformok és információs pontjaik infrastrukturális fejlesztésére és eszközbeszerzéseire, illetve szolgáltatásbővítéseire lehet felhasználni.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Ökológiai és kulturális hét a Balatonon

2023. augusztus 10. 16:04
A balatoni régió ökológiai kihívásait szemléltető, ízletes ételeket és italokat mutat be a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19. és 27. között számos balatoni településen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat keretében.

Folytatódik a gyorsforgalmi utak felújítása: az M1-es, az M3-as és az M7-es autópálya is érintett

2024. március 19. 15:21
Szerdán az M7-es autópályán három helyszínen - a Kőröshegyi völgyhíd, Balatonlelle és Becsehely térségében - a terelések kiépítésével elindulnak az idei szintrehozási munkálatok. Ezen a héten az M7-esen a tönkrement burkolat cseréjének előkészítő munkái is megkezdődnek - tájékoztatta kedden az MTI-t a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.