Több mint 80 Munkácsy-alkotás látható június 22-től a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

2024. május 08. 16:58
A kiállítás november közepéig látogatható, s olyan festmények tekinthetők meg, mint a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép.
Több mint 80 Munkácsy-alkotás látható június 22-től a szegedi Móra Ferenc Múzeumban
Munkácsy Mihály neve egyet jelent a magyar festészeti zsenialitással. Születésének 180. évfordulóján különösen fontos felidézni művészeti pályáját, melynek során nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is maradandót alkotott. A realista stílusú festményei, melyek gyakran ábrázoltak társadalmi jelenségeket és emberi sorsokat, ma is a művészettörténet kiemelkedő darabjai közé tartoznak.
 
Munkácsy Mihály több mint nyolcvan alkotását mutatják be a szegedi Móra Ferenc Múzeum új képzőművészeti kiállításán, amely június 22-től látható – jelentette be Fogas Ottó igazgató.
 
A szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, már hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáját az intézmény országos vagy akár nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítással köszönti. Ez elmúlt években ezek jellemzően régészeti tárlatok voltak, idén azonban képzőművészeti kiállítást rendeznek, a 180 éve született Munkácsy Mihály festményét, grafikáját, rajzát mutatják be.
 
A tárlat gerincét Pákh Imre tulajdonában álló képek adják, melyekkel  - mivel magángyűjteményben találhatók - jóval ritkában találkozhat a közönség, mint a közgyűjteményekben őrzött művekkel – közölte a muzeológus.
 
A november közepéig látogatható kiállításon szerepelnek majd a Móra-múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményei is, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép is.
 
Tiszai Rebeka restaurátor elmondta, Munkácsy Mihály 1876-ban festette a képet, amely 1900-ban szerepelt a Nemzeti szalon téli tárlatán. A műtárgy ezt követően egy magángyűjteményből került a múzeumba Tömörkény István igazgatósága idején.
 
Bár vázlatról van szó a festő rendkívül finoman ábrázolja a fiatal lány arcvonásait. A kép fatáblára készült, amely rendkívül érzékeny a levegő páratartalmára. A műtárgyat gondosan kell kezelni, mert a nedvességet magába szívó fatábla megvetemedhet és repedések keletkezhetnek rajta – tudatta a szakember.
 
A Móra-múzeum legutóbb 2012-ben rendezett Munkácsy-kiállítást, melyet akkor csaknem 50 ezren láttak.
 
forrás:csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére

2022. november 23. 18:47
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai.
 
A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.
 
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

Herendi porcelán kiállítás a bajnai kastélyban

2023. március 27. 14:49
Herendi porcelán kiállítás nyílt Bajnán, a Sándor-Metternich-kastélyban, „Lendület és ragyogás” címmel.
A Herendi szinte elképzelhetetlen termékválasztékából, 16 ezer fehér forma és 4 ezer Herendi minta közül, a kastélyban egy különleges válogatás látható a kiállítás keretein belül. Terítékre kerül a főurak porcelánkészlete, amelyek mellett megférnek a különböző mintájú, festett lovak is, az „Ördöglovas” Sándor Móricnak, a kastély egykori urának emlékét idézve - közölte a porcelánmanufaktúra.