18 millió eurós beruházás – az Agroloop beindíthatja első rovarfehérje nagyüzemét!

2023. július 03. 13:03
A rovarfehérje hatalmas üzlet, a fehérjevákuum egyfelől egy globális probléma, másrészt viszont egy nemzetközi piaccal rendelkező, most épülő iparág.
Az Agroloop Hungary Kft. 18 millió eurós (6,66 milliárd Ft) beruházással bővíti a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységét Budapest határában. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és olaj kiváló alapanyagot biztosít a házikedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba.
18 millió eurós beruházás – az Agroloop beindíthatja első rovarfehérje nagyüzemét!
A takarmánycélú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve, de mindez nem azt jelenti, hogy nekünk, embereknek vasárnapi ebédként rovarokat kell majd fogyasztanunk.
 
A rovarlárva tenyésztése és a belőlük készült takarmányfehérje és -zsír azonos súlyra vetítve 30-szor kisebb földfelület és 40-szer kevesebb víz felhasználásával tud megvalósulni, miközben 40-szer kisebb karbonkibocsátással jár, mintha az átlagos haszonállat-tenyésztésből származna, ezért a rovarfehérje állatitakarmány-célú bevonása az élelmiszerláncba elkerülhetetlen – hívta fel a figyelmet Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője az IVSZ SMART 2023 konferenciáján.
 
A Gran Private Equity Zrt. (Hernádi Zsolt, Mol elnök kockázati tőkealapja) és a Liss patrongyár tulajdonosa is lehetőséget látott az ambiciózus magyar csapatban. A jelentős befektetés elősegíti a vállalat termelési kapacitásának növelését, valamint a technológiai fejlesztést is, melynek köszönhetően az Agroloop még inkább hozzájárulhat a körkörös biomassza alapú hazai gazdaság fejlődéséhez.
 
Az Agroloop fekete katonalégy tenyésztési tevékenysége egy innovatív megoldás az állati takarmányalapanyag termelés környezeti hatásainak csökkentésére. A vállalat helyi élelmiszerfeldolgozók melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amiknek ugyanis megvan az a képességük, hogy alacsony értékű biomasszát is magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítsanak át. Ez a folyamat jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint a hagyományos állati takarmányalapanyag termelés.
 
„Úgy véljük, hogy az Agroloop bővítése, valamint a biztosított befektetés döntő mérföldkövet jelent a fenntarthatóbb jövő felé vezető utunkon. Hisszük, hogy a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségünket a tőkeerős befektetőink támogatásával ötvözve jelentős hatást tudunk gyakorolni a mezőgazdasági ágazatra. Innovatív technológiákkal és körforgásos gazdasági megközelítéssel egy hatékonyabb és környezetbarátabb takarmánytermelési rendszer létrehozására törekszünk. Ez a befektetés nemcsak a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket erősíti meg, hanem azt az elhatározásunkat is, hogy a pozitív változásokat a közép-kelet-európai régióban és azon túl is előmozdítsuk”
– nyilatkozta Nagy István és Percze Rajmond, az Agroloop ügyvezetői.
Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője
 
Az újabb befektetést az Agroloop az üllői Aerozone Parkban történő tevékenységének bővítésére fogja felhasználni. A cég tervei szerint a következő években dinamikusan növeli a termelési kibocsátását. Céljuk, hogy rövid időn belül akár havi 1200 tonna lárva tenyésztési kapacitás is rendelkezésre álljon.
 
Az Agroloop befektetői között megtalálhatóak kockázati tőke társaságok és stratégiai partnerek, akik osztoznak a vállalat fenntarthatóságra és innovációra vonatkozó elkötelezettségében. Stratégiájuk szerint az Eprolius Hungary Zrt. és a Gran Private Equity vezető magyar kockázati tőketársaság is a fenntartható és innovatív technológiákra fókuszálnak.
 
A megszerzett tőkeinjekcióval az Agroloop készen áll arra, hogy egy vezető szereplővé váljon a fenntartható takarmányalapanyagok piacán, segítve az élelmiszeripari melléktermékek hasznosulását, valamint egy fenntarthatóbb értéklánc kialakítását a háziállatok ipari léptékű nevelése kapcsán.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Agroloop Hungary

Kapcsolódó cikkek

Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen

2024. június 07. 12:29
Immáron 13. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi kenyérversenyt, melyre idén rekord mennyiségű nevezés érkezett. Az idei megmérettetés egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a rendezvény népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a minőség is jelentősen javul, emellett az innovatív kategóriában is egyre több újdonsággal rukkolnak elő a versenyzők -hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2023. június 07. 14:02
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).