2018. április 25-én volt a munkában megrokkantak és elhunytak XXIII. Nemzetközi Emléknapja

2018. május 03. 08:00
A megemlékezés napján figyelemfelhívó előadások hangzottak el a munkavédelem fontosságáról és a munkavédelmi képviselők érdekvédelmi munkájáról - hogyan óvjuk meg saját és mások testi épségét, hogy mindenki hazatérhessen szeretteihez a munka végeztével.
2018. április 25-én volt a munkában megrokkantak és elhunytak XXIII. Nemzetközi Emléknapja

Azokon a munkahelyeken, ahol van hatékonyan, eredményesen működő szakszervezet és munkavédelmi képviselet, ott kevesebb munkabaleset következik be. Tavalyi évben 79-en vesztették életüket a munkahelyükön, sajnos ezek közül 7-en nagy vállaltoknál, ahol tudvalevő, hogy jobban odafigyelnek a munkavédelemre, szabálykövetésre.

Az ünnepélyes megnyitó után, ahol gyertyagyújtással megemlékeztünk a munkában megrokkantak és elhunyt munkavállalókról, Nesztinger Péter az NGM Munkavédelmi Főosztályáénak vezetőjétől hallottuk a munkavédelmi hatóság 2018. évi kiemelt feladatait.

Dr. H. Nagy Judit az NGM Munkavédelmi Főosztályának helyettes vezetője a munkavédelmi képviselők a balesetek kivizsgálása során meglévő prioritásairól beszélt.

Dr. Walz Géza egyetemi magántanár a mezőgazdaság veszélyességéről beszélt, az elmúlt években, évtizedek statisztikáiról, prognosztizálható adatokról.

Dr. Váró György igazságügyi munkavédelmi szakértő, MEBIR vezető auditor a robotika munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi következményeiről számolt be.

Balogh Katalin hölgy a Nemzeti Fókuszpont vezetője bemutatta „A veszélyes anyagok helyes kezelés” témában most induló EU-OSHA 2018-2019 évi kampányát.

KV. 

Kapcsolódó cikkek

Bérek és a költségvetés

2017. július 27. 09:45
A rendkívül alacsony magyar bérekkel nem csak az a probléma, hogy a családok nem tudnak megélni belőle. A magyar kormányoknak is elemi érdekük lenne a minél magasabb bérek megcélzása, azaz a tudatos bérpolitika. Azért is, mert az ország költségvetési problémáira nincs megoldás ilyen alacsony bérek mellett. Az nem megoldás, ami az elmúlt hét, illetve harminc évben történt, hogy a kiadási oldalon a növekedést megalapozó alrendszerek (oktatás, egészségügy, stb.) kiadásainak lemészárlásával hozzuk egyensúlyba a költségvetést.

Önkéntes pénztárak: van élet a cafeteria beszántása után?

2018. augusztus 07. 09:54
A cafeteriarendszer megnyirbálásával a munkáltatók már nem fizethetnek kedvezményesen a munkavállalók önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztáraiba sem. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnökét, Dr. Kravalik Gábort kérdeztük arról, milyen lehetőségek maradnak az öngondoskodásra.