50 milliárd forint az agrár- és vidéki vállalkozásoknak

2016. október 18. 07:55
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) nemrégiben megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy 50 milliárd forint (kb. 160 milló euró) hitel kerüljön kihelyezésre több ezer magyar, elsősorban a mezőgazdaságban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozás számára.

A COSME uniós garanciaprogram keretében kötött együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy azAVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást, ezzel megkönnyítve a hozzáférést a finanszírozási lehetőségekhez olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva eddig nem voltak hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.

Szemben más finanszírozási programokkal, illetve az előző uniós tervezési ciklus pénzügyi konstrukcióival, amelyek kizárták az elsődleges mezőgazdasági tevékenységet, a COSME viszontgaranciás alapítványi kezességet az agrárvállalkozások is igénybe vehetik forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is.

támogatás

Az AVHGA egyedülálló módon kombinálja az uniós forrást a hitelkezességgel: COSME program 50% mértékű uniós viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával egészít ki, így akár 80% mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára.

Herczeg Zoltán

„Küldetésünknek tekintjük a kkv-szektor, és azon belül is az agrárvállalkozások pénzügyi életképességének javítását, ezért munkánk során fokozottan figyelembe vesszük ezen vállalkozások speciális finanszírozási igényeit. Mivel a támogatási szabályok a gyakorlatban szigorú korlátokat állítanak, az agráriumban különösen jelentős kérdés például, ha az agrárvállalkozás 15 000 euro összegű de minimis támogatási kerete hamar kimerül, vagy ha a vállalkozás vissza nem térítendő támogatás formájában megkapja a maximálisan megengedhető támogatásintenzitást, így a kapcsolódó hitelhez vagy kezességhez nem nyújtható további támogatás. A COSME viszontgarancia viszont nem minősül állami támogatásnak, ezért nem terheli a vállalkozás által igénybe vehető támogatási keretet, így nem korlátozza, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciókat érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon. Mindezeket figyelembe véve 5-6 hazai hitelintézettel dolgozunk együtt a vállalkozók igényeit kielégítő olyan termékek kialakításán, amelyek mögött az EIF viszontgaranciája áll” – mondta dr. Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

„Az esetleges beváltások fedezésére mintegy 900 millió forintot hívhat le az alapítvány, ezáltal tehermentesíti a hazai költségvetést, hiszen uniós viszontgaranciát veszünk igénybe a magyar állami költségvetési viszontgarancia helyett” – tette hozzá.

ábra

Ezt a támogatási célkitűzést támasztja alá az alapítvány folyamatosan gyarapodó portfóliója. 2013 elejétől 2015 végéig 110,7 milliárd forintról 179,3 milliárd forintra növelte a kezességgel biztosított fennálló hitelállományát. Ez év folyamán jelentős számú, eddig összesen 6500 db új hitelfelvételen keresztül segítette az agráriumhoz kötődő, illetve vidékfejlesztési célú, ezen belül nagyszámú egyéni vagy családi gazdálkodási formában működő mikrovállalkozás forráshoz jutását. A COSME programban még nagyobb pénzügyi mozgástér áll rendelkezésre a vállalkozások támogatására, és az egyszerűbb adminisztrációs feltételek révén a kérelmek bírálati és átfutási ideje is tovább fog csökkenni. Az újonnan megkötött együttműködéssel további vállalkozások kedvezményes hitelhez jutását kívánja elősegíteni az alapítvány.

http://www.avhga.hu/

 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdülhet az ételkiszállítási piac

2018. május 02. 09:01
Erősödhet a verseny az étel-házhozszállítási szolgáltatások piacán, miután a legnagyobb vállalkozás módosítja az éttermekkel kötött, vélhetően versenykorlátozó szerződéseit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal pénteken az MTI-vel.

Egyensúlyba került a tejpiac

2017. október 31. 08:31
Egyre kevesebb külföldi tej érkezik az országba, a boltok polcain a gyanúsan olcsó importáruk helyét a magyar termékek vették át – írja a Magyar Idők hétfői számában. A hatóságok és a szakmai szervezetek együttműködése sikeres, a NAV az elmúlt hónapokban számos bejelentés alapján szűrte ki az áfacsalással érintett dobozos tejeket a piacról.