2021-től az innováció, a digitalizáció és a modernizáció kapja a főszerepet az agrárpolitikában

2018. november 06. 09:07
Az erdőgazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés területét érintő agrárinnovációs operatív csoportok létrehozását támogatják.

Magyarországon is kiépül az agrárinnovációs operatív csoportok hálózata, amely segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését projektjeik megvalósításában - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára hétfőn az Európai Minőség Héthez kapcsolódó Minőség-Innováció - 2018 nemzeti konferencián és díjátadó ünnepségen, Budapesten.


fotó: 123rf

Felidézte, hogy az Európai Unió 14 tagállamában 600 agrárinnovációs csoport működik, Magyarországon vidékfejlesztési forrásból

  • az erdőgazdálkodás,
  • az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés

területét érintő agrárinnovációs operatív csoportok létrehozására, beruházásuk segítésére

27 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre és a pályázatok értékelése folyamatban van

A helyettes államtitkár megjegyezte, a magyar innovációs operatív csoportok hamarosan bekapcsolódnak a nemzetközi körforgásba.

Hangsúlyozta, az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től

  • az innovációt,
  • a digitalizációt és a modernizációt kívánja erősíteni.

Szabó István, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese a konferencián szólt arról, hogy megújul a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia, amely a 2021-2030-ig terjedő időszakra vonatkozik majd.

A hivatal munkájával kapcsolatban az elnökhelyettes kiemelte a szolgáltató és a támogató jelleg előtérbe kerülését, és kitért arra, hogy átalakul a hazai kutatás-fejlesztés-innováció finanszírozási rendszere, fontos szempont lesz a projekt fenntarthatósága

agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

2018. június 20. 08:21
Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak.

Nagy István: Tovább erősíti a hazai GMO-mentes stratégiát az Európai Bíróság ítélete

2018. július 26. 14:35
GMO-k az új géntechnológiai eljárásokkal létrehozott szervezetek is – mondta ki az uniós testület