2021-től az innováció, a digitalizáció és a modernizáció kapja a főszerepet az agrárpolitikában

2018. november 06. 09:07
Az erdőgazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés területét érintő agrárinnovációs operatív csoportok létrehozását támogatják.

Magyarországon is kiépül az agrárinnovációs operatív csoportok hálózata, amely segíti a mezőgazdasági innovációban érintett szereplők együttműködését projektjeik megvalósításában - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára hétfőn az Európai Minőség Héthez kapcsolódó Minőség-Innováció - 2018 nemzeti konferencián és díjátadó ünnepségen, Budapesten.


fotó: 123rf

Felidézte, hogy az Európai Unió 14 tagállamában 600 agrárinnovációs csoport működik, Magyarországon vidékfejlesztési forrásból

  • az erdőgazdálkodás,
  • az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés

területét érintő agrárinnovációs operatív csoportok létrehozására, beruházásuk segítésére

27 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre és a pályázatok értékelése folyamatban van

A helyettes államtitkár megjegyezte, a magyar innovációs operatív csoportok hamarosan bekapcsolódnak a nemzetközi körforgásba.

Hangsúlyozta, az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től

  • az innovációt,
  • a digitalizációt és a modernizációt kívánja erősíteni.

Szabó István, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese a konferencián szólt arról, hogy megújul a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia, amely a 2021-2030-ig terjedő időszakra vonatkozik majd.

A hivatal munkájával kapcsolatban az elnökhelyettes kiemelte a szolgáltató és a támogató jelleg előtérbe kerülését, és kitért arra, hogy átalakul a hazai kutatás-fejlesztés-innováció finanszírozási rendszere, fontos szempont lesz a projekt fenntarthatósága

agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Megvan! - Egy család jövőre 35-40 ezer forintot sprórolhat

2016. április 21. 07:47
Egy családnál 35-40 ezer forinttal maradhat több jövőre, amikor 5 százalékra csökken a tej, a baromfihús,a tojás és az éttermi vendéglátás áfája. Ez összesen 59 milliárd forint éves megtakarítást jelenthet.

Felháborodást váltott ki egy új szabadnap bevezetése

2018. november 05. 08:51
Nem fogadta kitörő lelkesedés Lengyelországban az új szabadnap bevezetését, mert a vasárnapi zárva tartás miatt lassan szabadságot kell kivenniük a háziasszonyoknak a vásárlás elintézéséhez.