27 százalékra növelné a kormány az erdők területét. Megvalósítható?

2024. április 12. 17:49
Zöld és élhetőbb környezet jöhet létre.
 
A kormány számára a fa és az erdő központi kérdés, a cél, hogy huszonhét százalékra növeljék a fásult területek arányát Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az "Ózd legyen Magyarország tüdeje" elnevezésű program pénteki faültetési eseményén.
27 százalékra növelné a kormány az erdők területét. Megvalósítható?
A kormány célja, hogy 27 százalékra növeljék a fás területek arányát Magyarországon – Fotó: Shutterstock
 
Feldman Zsolt úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy egy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is.
 
Kiemelte, a 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet "a vállukon viszik".
 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült újra megduplázni a hazai erdők arányát.
 
Feldman Zsolt hangsúlyozta, az "Ózd legyen Magyarország tüdeje" program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefogva képes a város előremutató jövőjét építeni.
 
Az államtitkár elmondta, a pénteki eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programjában részt vevőkkel. Hozzátette, ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Miniszteri díjakat és okleveleket adtak át a Termelői Közösségek Napján

2023. december 08. 14:53
A HÍR program elindításának 25. jubileumi évében 3 pályázó 5 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 216-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma. A Böszörményi diós zsák, Böszörményi mágnás pite és a Lekváros kölesmálé, valamint a Böszörményi slambuc, továbbá a Mendei cirkos kalács is megkapta a védjegyhasználat jogát a Termelői Közösségek Napján.

Klímaváltozás és karbonlábnyom

2023. március 16. 12:53
Mind a klímaváltozást fokozó anyagok mennyiségi csökkentésének igénye, mind pedig a klímaváltozás hatása miatt kénytelenek leszünk már középtávon is elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és a takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.
Ez újabb takarmánynövények bevezetésével, a keveréktakarmányokban használt összetevők arányának megváltoztatásával, és különösen a melléktermékek nagyobb arányú felhasználásával járhat – mondta el az Állattenyésztésnek dr. Halas Veronika, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.