Miniszteri díjakat és okleveleket adtak át a Termelői Közösségek Napján

2023. december 08. 14:53
A HÍR program elindításának 25. jubileumi évében 3 pályázó 5 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 216-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma. A Böszörményi diós zsák, Böszörményi mágnás pite és a Lekváros kölesmálé, valamint a Böszörményi slambuc, továbbá a Mendei cirkos kalács is megkapta a védjegyhasználat jogát a Termelői Közösségek Napján.
Miniszteri díjakat és okleveleket adtak át a Termelői Közösségek Napján
A Közös Agrárpolitika a hagyományos és tájjellegű termékekkel foglalkozó termelők, előállítók és az értéklánc valamennyi szereplője közötti erősödő együttműködést támogatja. Ehhez kapcsolódóan a 2024-ben megnyíló pályázati forrás a termelők együttműködéséhez, a termékleírás elkészítéséhez kapcsolódó költségeik finanszírozásában nyújt majd segítséget és a hagyományos és tájjellegű termékekkel foglalkozók közötti együttműködés megerősödését fogja eredményezni.
Kelt tészták, sütemények – Oldal 9 – Gasztroangyal | Magyarország finom.
Böszörményi diós zsák
 
Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel és élvezzék azok előnyeit.
Fahéjas cirkos kalács - ÍZŐRZŐK
Mendei cirkos kalács
 
Az Agrárminisztérium a Földrajzi Árujelzők Programja keretében szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak termékleírásaik elkészítéséhez és kérelmeik benyújtásához.
Katalin konyhája: Gyümölcsös-túrós kölesmálé
Lekváros kölesmálé
 
A Földrajzi Árujelzők Program eredményeként idén már 87-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős magyar agrártermékek száma, az elmúlt egy évben a Keleméri bárányhús, a Szabolcsi alma és a Lajta sajt, továbbá három regionális pálinka: a Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Nagykörűi cseresznyepálinka részesült uniós oltalomban.
A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A HÍR programot az Agrárminisztérium a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni.
Az ünnepségen a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” (KDHT) miniszteri díjpályázat első-három helyezettje miniszteri díjban és elismerő oklevélben részesült, míg a Földrajzi Árujelzők és a HÍR programok sikeréhez nagyban hozzájáruló, továbbá az OMÉK keretében végzett kiemelkedő közösségi marketing-kommunikációs tevékenységéért 8 szakember Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át.
 
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A vizes élőhelyek kiemelt védelmet igényelnek

2023. november 29. 14:32
A vizes élőhelyek hazánkban és az egész világon védelmet igényelnek, hiszen a legsérülékenyebb ökoszisztémák közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli fajgazdagsággal rendelkeznek, jelentőségük pedig az embereknek nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások révén is kiemelkedő – jelentette ki Rácz András, az Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2023 konferencián november 24.-én, pénteken.

USA: a hideg és a hóveszély késlelteti a betakarítást

2023. november 03. 11:21
Súlyos helyzetbe kerülhetnek a kukoricatermelő farmerek.
 
Az USA közép-nyugati kukorica övezetében az időjárás október végén általában hidegebbre fordul, sőt az utóbbi években szeszélyessé is kezd válni, ami nagyon érzékenyen érinti a helyi termelőket.