3,9 milliárd EU-s támogatás: átalakul a Rába és a Rábca partja

2023. április 28. 12:19
A folyók árvízvédelmét fejlesztik.
 
Mintegy 3,9 milliárd forint európai uniós támogatásból fejlesztik a Rába és a Rábca folyók árvízvédelmét – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
 
A tájékoztatás szerint a november végéig tartó fejlesztés célja az, hogy a folyók elsőrendű védelmi vonalaival ármentesített öblözetek árvízi kockázatát csökkentsék, és biztosítsák a mentesített területeken élő lakosság élet- és vagyonvédelmét.
3,9 milliárd EU-s támogatás: átalakul a Rába és a Rábca partja
A beruházás Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegye tíz településének közigazgatási területét érinti.
 
A fejlesztés során Kemenesszentpéternél másodrendű védvonalat építenek ki annak érdekében, hogy a Rába jobb oldalán lévő szükségtározó megnyitása esetén ne ideiglenes gáttal védjék a települést.
 
A projekt részeként már megépült Pápócnál a fenékküszöb, amely egyrészt biztosítja a meder és zátonyok állandó vízborítását kisvizes időszakban, valamint javítja az árvízlevezetés feltételeit. A létesítmény megemeli a térségi talajvízszinteket, emellett frissvíz-utánpótlást biztosít a Pápoci-holtágban.
 
A Rábcán fejlesztik a mosonszentjánosi, mosonszentmiklósi, lébényi és börcsi zsilipeket.
 
A Környezeti és energiahatékonysági operatív programból támogatott fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, a kivitelező a Mészáros és Mészáros Zrt.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

KULCSFONTOSSÁGÚ FELADATOK VÁRNAK AZ AGRÁRDIPLOMÁSOKRA

2024. március 07. 17:31
Összességében bőven önellátó hazánk zöldségből és gyümölcsből a szakma erejének köszönhetően, ennek a jövőbeli megőrzéséhez és erősödéshez elengedhetetlen a jó szakemberek képzése - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán tartott diplomaátadó ünnepségén, szerdán.

Papp Zsolt : Újabb külterületi útberuházás indul

2023. augusztus 31. 14:21
Az Agrárminisztérium politikájának egyik legfontosabb eleme a vidéki térségek felzárkóztatása, amelyhez az önkormányzatok munkája is elengedhetetlen.