7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép

2023. február 21. 10:20
Így néz ki a brokkolibetakarítás automatizálása a nagyobb hozzáadott minőségért.
 
Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
 
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.
7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép
Brokkoli – amit talán Ön sem tudott eddig
Sokan még ma is úgy gondolják, hogy csak húsokkal lehet bevinni sok, magas minőségű fehérjét a szervezetünkbe, ami tévedés. Számos kiváló növényi fehérjeforrás létezik, 9 zöldségféle különösen magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezek egyike a brokkoli.
100 gramm brokkoli 2,8 gramm fehérjét tartalmaz, a teljes energiatartalom 20%-a fehérje.
Továbbá sok folát, mangán, kálium, foszfor, valamint C és K vitaminok szintén megtalálhatók benne. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi vegyületeket, flavonoidokat, mint például a kaempferol, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak. A mustár zöldjéhez hasonlóan a brokkoli glükozinoláttartalma szintén magas, így csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.Fontos: a párolt brokkoli sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyagot tartalmaz, mint ha megfőzzük vagy sütjük.
 
Újragépesítés
A brit brokkolifehérje-specialista, az upp (uppcyled plant power) az AI betakarítási automatizálási technológiát és a mellékfolyamatok újrahasznosítását (upcycling) ötvözi a fenntartható és tápláló brokkolifehérje előállítása érdekében.
 
Az upp betakarítóberendezése 3D-kamerákat és gépi tanulást használ a betakarításra kész brokkolifejek azonosítására, amely még akkor is megbízható, ha azokat részben eltakarják a levelek. Egy szabadalmaztatott, traktorral vontatott eszköz levágja és a pótkocsira továbbítja az egész növényt, ahol a fejeket leválasztják a levelektől és a száraktól.
 
Az upp azt állítja, hogya betakarítás automatizálása hét idénymunkást helyettesít, és éjszaka is képes dolgozni, megelőzve a pazarlást és növelve a terméshozamot.
 
Másrészt sokkal gyorsabb, az új gép betakarítási sebessége elérheti a 3 km/órát.
 
Brokkolifehérje – új tápanyagforrás és hulladékminimalizálás
Miután a brokkolifejeket betakarították és a piacra szállították, az upp a brokkolinövény azon 80%-ára összpontosít, amely egyébként kárba veszne. Ezt a 80%-ot használják fel fehérjék és összetevők előállítására. A brokkoli darabjai, amelyeket az újrahasznosításra szánnak, a startup honlapja szerint 30%-ban tartalmaznak fehérjét a szárított súly arányában, és tele vannak tápanyagokkal (A-, B-, C-, E-, K-vitamin, kalcium, vas, kálium, foszfor, cink), valamint magas a rosttartalmuk is.
 
Az upp cég betakarítási automatizálási és újrahasznosítási technológiáinak támogatására az Elbow Beach Capital 500 ezer font értékű befektetést hajt végre a shropshire-i székhelyű brokkolifehérje-előállító vállalatba.
 
Field-to-protein úttörői
A finanszírozást az upp betakarítási és újrahasznosítási vagy inkább maradékhasznosítási technológiájának kísérleti tesztelésére fordítják ebben az évben, és a vállalat célja, hogy 2024 végéig három – az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Kaliforniában megvalósuló – szántóföldi fehérjével végzett kísérleti projektet hajtson végre. Az upp brokkolifehérje első kereskedelmi termelése várhatóan 2024 végén kezdődik.
 
Az upp szerint a globális növényifehérje-piac jelenleg több mint 30 milliárd fontot ér, és 2030-ra várhatóan meghaladja a 130 milliárd fontot a piac forgalma. Becsléseik szerint ha a benne rejlő potenciált kiaknázzák, csak a brokkolialapú fehérjepiac 2030-ra több mint 35 milliárd fontot érhet. 2024-ben az upp célja, hogy az első bevételek 2027-re több mint 50 milliárd fontra növekedjenek a három kísérleti piacon.
 
Feltétlenül meg kell még említeni, hogy marketingoldalon a brokkolifehérje környezetvédelmi szempontból is előnyös a cég szerint, mert a brokkolifehérje tisztább, mint a borsófehérje (előállítása 4x kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár), ugyanakkor azzal is érvelnek, hogy elkerülhető vele az erdőirtás problémája, amely a szója termesztésének hírnevét beszennyezte.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A fák a túlélés kulcsai

2023. február 16. 15:36
A világ összes fafajának csaknem egyharmada veszélyeztetett, és a teljes kihalás szélén áll. Ha ez megtörténik, nemcsak azok az erdők kerülnek veszélybe, amelyekben ezek a fák találhatók, hanem az egész földi ökoszisztéma.
A tudósok tanulmányról tanulmányra figyelmeztetik az emberiséget a fák globális kihalási folyamatára. A világ fáinak állapota (The State of the World's Trees) című tanulmány megállapította, hogy jelenleg e növények mintegy harmada, azaz több mint 17 500 egyedi faj a kihalás szélén áll. Ez több mint kétszerese a világ összes veszélyeztetett négylábú állatfajának.
 
Ezt a 2022 szeptemberi fakivágási tanulmány is megerősítette. Ebben a projektben a világ 20 különböző országából 45 tudós vett részt, akik közösen figyelmeztetést adtak ki az emberiségnek a világ erdeinek egyre romló állapotáról.  

Itt van, amit tudnod kell a dohányágazati támogatásról

2023. május 12. 13:23
Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a válságtámogatásról. Május 15-től lehet beadni a kérelmeket.
Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a dohányágazati válságtámogatásról.
Az a dohánytermelő, aki a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról szóló 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet alapján megállapított Burley, illetve Virginia dohány szerkezetátalakítási támogatási jogosultsággal rendelkezik, válságtámogatást igényelhet.