A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson

2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.
A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson
Több mint 150 bortétel versengett Mohácson, a XV. Vince napi bormustra alkalmából. A térség legrangosabb eseményének különlegessége, hogy azon számos kistermelő is megméretteti minőségi termékét.
 
Január 27-én a mustra ünnepélyes díjátadó rendezvényén dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár elmondta, mintegy 60 ezer hektár szőlőültetvény található ma hazánkban. Mindez hozzájárul, hogy a borászat és a borfogyasztás több százéves hagyománya tovább élhessen, fejlődhessen hazánkban.
A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson
A magyar bor belföldön és külföldön egyaránt elismert: egyrészt a lakosság 90%-a a hazai termékeket részesíti előnyben, másrészt exportra is bőven jut – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A szakágazat eredményességét pedig a Kormány két irányból is támogatja: mind a szabályozás terén, mind pedig közvetlen támogatásokkal.
 
Dr. Felkai Beáta Olga emlékeztett rá, a borászati és a jövedéki törvény közelmúltbeli változásai egyaránt kedvezőbb helyzetet teremtenek a borászok számára. Mindemellett a Közös Agrárpolitika ’24-27-es támogatási időszakában több mint 100 millió euró dedikált forrás áll majd a szakágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra, belpiaci és külpiaci promóciókra, valamint innovációra.
 
A helyettes államtitkár kiemelte, minden vállalati formának megvan a helye és a szerepe a borászat színes palettáján. Külön öröm, hogy a XV. Vince napi bormustra olyan rendezvény, ami felhívja a figyelmet a kisebb termelőkre és minőségi termékeikre. Az esemény részeként az Agrárminisztérium is különdíjban részesített egy kiváló új bort. Az elismerést a Belward Pincészet Rajnai Rizling bora érdemelte ki.
 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Te hány fröccsfajtát tudsz megnevezni?

2024. május 29. 15:28
Te eligazodsz a fröccsök világában? Tudod, hányféle változata van ennek a hungarikumként számon tartott, hűsítő nyári italnak?

Csúcson a rizs ára, tömegek élelmezése kerülhet veszélybe

2023. augusztus 11. 13:13
Az ázsiai gazdálkodók a hőhullámokkal és az aszállyal küzdenek, a piacon pedig a kínálat szűkülésétől tartanak.
 
Az ázsiai országok költségvetési helyzetét ugyan javítják a szárnyaló rizsárak, de betesznek a lakosság szegényebb rétegeinek. Míg Európában is közkedvelt étel a rizs, Ázsiában alapélelmiszer. Ezt jól mutatja, hogy a rizs a teljes kalóriabevitel 60 százalékát teszi ki Délkelet-Ázsia és Afrika egyes részein.