A 30-38 forintos tojás még éppen eladható

2016. március 16. 08:04
Nem valószínű, hogy emelkedni fog a tojás ára.

A kistermelők könnyen vannak, hiszen az otthon feleslegessé vált tojást viszik ki a piacra, rájuk semmilyen előírás (nem kell pecsételni, jelölni az árut) nem vonatkozik, míg a tojótelepeket az adminisztrációs terhek sújtják, és az importból behozott olcsó – kis méretű – tojások árával kell felvenniük a versenyt – olvasható a teol.hu-n. Az uniós csatlakozást követően a magyar tojástermelők egy spirálba kerültek – mondta Földi Péter a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.

Az ok, hogy egyes tagországok alacsony árai miatt a hazai termelők tönkrementek, nem érte meg vele foglalkozni itthon a sok olcsó külföldi miatt. Ezt követően azért kellett behozni külföldről a tojást, mert itthon nem volt belőle elég. A megye piacain a 32-38 forintos tojás most eladható. Húsvét előtt a legdrágább, hiszen az ünnep tartozéka a festett tojás, legyen az egyszerű piros vagy különböző technikákkal készített hímes.

Földi Péter elmondta, a falusi tojásfelhozatal a teljes hazai mennyiség 40 százalékát adja, de az arány fokozatosan csökken. A szakember hozzátette, a regisztrált tojástermelők száma (országosan) 410, ebből igazán nagy cég 14 van, ahol esetenként százezer tyúknál többet tartanak, így az éves hozam itt eléri akár a 20 milliót is. Egy kívülálló nem igazán érti, miért kerül a termelőnek sokba egy darab tojás. A szaktanácsadó elmondta, a tojóhibrid ára 170-200 forint, mire felneveli a termelő, már 900 forintjába van. Ekkor kezd el csak tojni.

tyúk

Egy tojótyúk 57 héten keresztül termel, ha éves szinten eléri a 300 darabot, akkor már jól teljesített – fotó: Shutterstock

A tyúk napi takarmányköltsége, amelyért cserébe egy tojást produkál, 10-14 forintba kerül. Ehhez jön hozzá a baromfitelepen az energiaköltség, villanyszámla, munkabér. A tojás mérete a takarmányozástól is függ, kezdetben kicsi, majd ahogy öregszik a tyúk, úgy nőnek a tojásai, de vékonyodik a héja.

A szakma szeretné és reméli, hogy a sertéshús áfájához hasonlóan még idén csökken a baromfié is – mondta a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. Földi Péter szerint a baromfiágazatban is viszonylag magas a feketegazdaság aránya, ami indokolhatja az áfacsökkentés kiterjesztését. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss felmérése megállapította, az importtojások 70 százaléka kisméretű – úgynevezett S és S/M jelölésű – kategóriába tartozik. Ez az a tojásméret, amelyet az unióban csak feldolgozási célokra hasznosítanak és étkezési tojásként eladhatatlan.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripari fejlesztések is emelték a beruházásnövekedést

2017. május 31. 08:40
A KSH kedden közzétett adatai szerint jelentősen emelkedett a beruházások volumene az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Jól teljesítettek az agrárium területei is.

Forró ősz - Csata a bérekről

2018. augusztus 17. 09:54
Az egyéb juttatások csökkentésével reagáltak a cégek a kötelező béremelésre, számos esetben elmaradtak tervezett beruházások is.