A biogazdálkodások kapnak segítséget

2017. január 20. 07:55
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Takarékbank Zrt., hogy elősegítse a magyar biogazdálkodás fejlesztését.

Az egyezményt aláírók vállalták, hogy különösen nagy figyelmet fordítanak a bioélelmiszer-fogyasztást ösztönző programok sikeres megvalósítására. Emellett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések elérését, illetve a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását új, célzott termékek, finanszírozási konstrukciók kidolgozását is támogatják közös tevékenységükkel.

 

 
 
 

 

A bankkal kötött partneri megállapodás egyébként támogatást nyújt a Magyar Biokultúra Szövetségnek és a bioszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el.

A biogazdálkodást több pénzzel szeretnék segíteni — fotó: Shutterstock

Két éve még mintegy 120 ezer hektáron folyt biogazdálkodás Magyarországon. Ám miután a biogazdák száma megduplázódott, valószínűsíthetően az ilyen elvek alapján művelt területek 100 ezer hektárral nőhettek – mondta Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 2,5 százalékán folyt 2015-ben biogazdálkodás, ami 2016-ban 4-5 százalékra emelkedhetett.

A bioszektor a Vidékfejlesztési Program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik, a mostani uniós pénzügyi ciklusban az előző hét évinek a háromszorosa, mintegy 60 milliárd forint fordítható ilyen célok megvalósítására.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövényes ősgyepen tartott tehenekkel reformálnák a tejipart

2017. november 08. 07:46
Magyarországon elsőként fejlesztett emelt fehérje tartalmú tejtermékcsaládot az idén 24 éves, kaposvári székhelyű FINO Csoport. A zselici dombság lejtőin tartott 5420 szarvasmarhát a 16 gyógynövényt tartalmazó somogyi ősgyeppel táplálják. Az állomány büszkesége Romina, aki háromszoros Grand Champion díjas tehén. A naponta közel 150.000 liter tejet feldolgozó vállalat nagykövetei Wossala Rozina étteremtulajdonos és Abonyi Orsi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. 

Három tipp CSR tevékenységre, ha úgy érzed, a céged sajnálja rá a pénzt!

2018. március 22. 10:39
A CSR-nek számos definíciója létezik. Én abból a megközelítésből szeretek kiindulni, ami valahogy úgy fogalmaz: a törvényi és etikai előírásokon túlmenően a vállalat biztosít valamilyen kedvezményt, valami pluszt a társadalomnak. Ez alapján sajnos nem tölthetett el a büszkeség és elégedettség érzete. Ha volt is CSR tevékenység, akkor is amolyan klasszikus top-down hozzáállással valósult meg. Azaz a dolgozók nem lettek bevonva a vállalat etikai politikájának kidolgozásába, nem volt ráhatásunk arra, hogy kit, miért, hogyan támogat a vállalat. Sőt, maga a támogatás sem kapott nagy publicitást cégen belül. Ezért mi (dolgozók, üzemi tanács) sem vontuk be a céget a felelősségvállalási programjainkba! Persze ez így nem teljesen igaz, viszont én itt most a felelősségvállalás ama szeletéről fogok írni, amit mi dolgozók alulról építkezve valósítottunk meg.