Hitelgarancia segíti az agrárvállalkozásokat

2017. november 15. 10:39
Az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások tevékenysége immáron vonzó a bankszektor számára is, így a mezőgazdaságba kihelyezett hitelállomány folyamatosan növekszik. A hitel beruházást, a beruházás pedig növekvő termelékenységet és új munkahelyet jelent. Ebben jelentős szerepet játszik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége – mondta Feldman Zsolt egy üzleti találkozón.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) éves üzleti partnertalálkozóján úgy fogalmazott: Az agrárgazdaság és a vidék fejlesztése kiemelkedő fontosságú, stratégiai feladat. Miközben az agrárgazdasága nemzetgazdaság 2016. évi bruttó hozzáadott értékének 6,6%-át adta közvetlenül, a különböző hozzá kapcsolódó ágazatok már 20-25%-ban járulnak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez. A szektor iránti finanszírozói bizalom erősödésnek is köszönhetően a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya folyamatosan bővül, és jelenleg  638, illetve 383 milliárd forintot tesz ki. A növekedésben jelentős szerepet játszik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amely a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és amely a finanszírozói bizalmat erősítve képes a hitelezésbe bevonni azokat a kisebb agrár-vállalkozásokat is, amelyek hagyományosan nem tartoznak a pénzintézetek tipikus ügyfélkörébe.”

Kép letöltése
 
Forrás: FM

 

Az AVHGA célja, hogy készfizető kezesség vállalás biztosításával növelje azon kisméretű vállalkozások hitelképességét, amelyek pénzügyi intézmények számára nem tudnak elegendő biztosítékot felajánlani. Az idei rendezvény betekintést nyújtott az Európai Garanciaszervezetek Szövetségének agráriumért folytatott tevékenységébe is.

Feldman Zsolt a fórumon elmondta: a kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, elsősorban az állattenyésztés és a kertészet, valamint az élelmiszeripar jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, így a vidék népességmegtartó képességének javítása.  Az FM számos, az agrártermelést segítő programot támogat, valamint azokhoz kapcsolódóan meghatározott célcsoport részére kiemelt támogatási programokat indít. Ilyen például az AVHGA-val együttműködve kidolgozott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció, valamint a jégesőkár és a fagykár, illetve a tehén- és sertéstartók részére elérhető kiemelt támogatási programok, amelyek komoly szerepet játszanak az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában. A hazai célkitűzésekhez igazított intézkedéseknek és támogatási rendszernek köszönhetően az agrárium teljesítménye javul, többek között bővül a foglalkoztatás, élénkülnek a beruházások és a mezőgazdasági termények egyre nagyobb hányada kerül exportra.

Kép letöltése
 
Forrás: FM

 

Herczegh András az AVHGA ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte, a hitelgarancia jelentősége felértékelődött az elmúlt években, ma már a legtöbb gazdálkodó tudja, hogy az alapítvány kezességével könnyebben és kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez. Az AVHGA tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta , mintegy két és félszeresére ,  96,1 milliárd forintról 237,5 milliárd forintra növekedett. A kezességnyújtás fontos pénzügyi eszköz, segíti a KKV-k beruházási tevékenységét, napi működésének finanszírozását, ezen keresztül munkahelyeket teremt és megőrzi azokat, mérsékli a regionális különbségeket és előmozdítja a vidéki népesség megmaradását. Az alapítvány eddigi működése során 2921 magyarországi településen tevékenykedő vállalkozást segített finanszírozáshoz jutni, ez az összes település mintegy 93%-a.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány vezeti az AECM agrár munkacsoportját. 13 országból delegálnak tagokat a munkacsoportba, amelynek legfőbb célja, hogy nemzetközi szinten is képviselje az agrárorientációjú garanciaszervezetek érdekeit, valamint alkalmat adjon a tagok közti tapasztalatcserére. A munkacsoport egyik legfrissebb eredménye, hogy képviselői sikeres megbeszélést folytattak Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos kommunikációs tanácsadójával, Dermot Ryan-nel és munkatársaival, többek között a különböző uniós támogatási formák kombinálhatóságáról, illetve az uniós szintű pénzügyi eszközök nemzeti sajátosságokhoz való jobb illesztéséről.”

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy földrablás? - Így cáfolják Ángyán állításait

2016. április 12. 07:25
Nem fordulhatott elő, hogy bárki jogosulatlanul vett részt az állami földárveréseken – állította az agrárszektor.hu-nak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ángyán József, korábbi földművelésügyi államtitkár új tanulmánya szerint viszont jogsértések történtek, mert olyanok is licitálhattak, akik nem minősültek helyben lakónak. A kormány csak azoknak a földműveseknek engedte meg a liciteket, akik lakóhelye vagy üzemközpontja legfeljebb 20 kilométerre volt egy-egy elárverezett területtől, de Ángyán József Fejér megyében például 100 kilométeres távolságokról is tud. Nem ugyanaz a lakcím és az életvitelszerű lakóhely – szögezi le ugyanakkor az NFA.

A 3. Budapest Afrika Fórum a mezőgazdasági kapcsolatok további bővítéséről szól

2018. június 21. 08:00
A keleti és déli nyitás politikája lehetővé teszi, hogy felelevenítsük korábbi gazdasági kapcsolatainkat. Többek között ennek eredménye az immár harmadik alkalommal megrendezett Budapest Afrika Fórum, amelynek ezúttal a mezőgazdaság a témája – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Vajdahunyad várban tartott rendezvényen.