A biztonság az első az élelmiszeriparban is

2023. június 14. 11:15
Folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése.
 
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés - jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, kedden, Budapesten.
A biztonság az első az élelmiszeriparban is
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén – fotó: Fekete István
 
Az államtitkár kifejtette, a FAO és a WHO által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy
 
az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki.
 
A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszerkereskedelmet biztosító gyakorlatot.
 
A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb garanciájává vált,  a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek – tette hozzá.
 
Dr. Nobilis Márton kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, melyben több Codex szabvány is helyet kapott.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hazánk kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszerbiztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Csökken a tejár, de a vásárlók ebből keveset látnak

2023. augusztus 23. 10:35
A múlt hónapban is folytatódott a tej termékpályán az általános árcsökkenés, amely a tavaly év végi, de még az egy évvel ezelőtti árakhoz képest is kifejezetten alacsony szinteket jelent. Az általános mérséklődés egyelőre kismértékben jelenik csak meg a fogyasztói árakban, ahol jellemzően csupán néhány százalékkal olcsóbbak a termékek.

Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?

2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.