A biztonság az első az élelmiszeriparban is

2023. június 14. 11:15
Folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése.
 
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés - jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, kedden, Budapesten.
A biztonság az első az élelmiszeriparban is
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén – fotó: Fekete István
 
Az államtitkár kifejtette, a FAO és a WHO által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy
 
az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki.
 
A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszerkereskedelmet biztosító gyakorlatot.
 
A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb garanciájává vált,  a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek – tette hozzá.
 
Dr. Nobilis Márton kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, melyben több Codex szabvány is helyet kapott.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hazánk kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszerbiztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

2023. március 17. 13:23
A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
Felkai Beáta Olga kiemelte, az emberek több mint 70%-a megbízik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkájában, melynek színvonalát stabilnak tartják. A megszolgált bizalmat támasztja alá a 11 éve megalakult szervezet 2022-es rövid eredményösszefoglalója is.

Gluténmentes és finom! Igen, ez ma már egyáltalán nem lehetetlen!

2023. október 18. 16:10
A II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerhettük a verseny hátterét és az indulókat.
 
A Magyarok Kenyere program keretében meghirdetésre került, II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerkedhettünk a verseny hátterével, a zsűrizés rejtelmeivel és a versenyen indulókkal.