A Bundestag nemet mondott a gazdáknak. Mi lesz most?

2024. február 05. 15:33
Az elmúlt napok tömeges termelői tiltakozásai sem változtatták meg a képviselők álláspontját.
A Bundestag nemet mondott a gazdáknak. Mi lesz most?
2026-ig három lépcsőben csökkentik, majd megszüntetik a német mezőgazdasági termelők dízeltámogatását. Az elmúlt napok tömeges gazdatüntetései és a szakmai érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások nem ösztönözték a rendőrlámpa-frakció képviselőit arra, hogy meggondolják magukat. Annyi könnyebbség azonban mégis maradt, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a mezőgazdasági gépek mentesek maradnak a gépjárműadó alól.
 
Mint azt cikkében az agrarheute írja: így döntött a Bundestag az SPD, a Zöldek és az FDP szavazataival. A szavazás előtt az említett parlamenti képviselőcsoportok elutasították a CDU/CSU és az AfD által benyújtott módosításokat. A CDU/CSU a mezőgazdasági dízeltámogatás megtartását követelte, míg az AfD frakciója a duplázását, 43 cent/l-re emelését.
 
A Bundestag döntése értelmében a mezőgazdasági dízel támogatása 2024. március 1-jétől 12,88 cent/l-re (50 forint körüli összeg) csökken. 2025-ben akkor már csak 6,44 cent/l lesz. 2026-tól pedig teljesen megszűnik a visszatérítés.
 
Ahhoz, hogy a költségvetési finanszírozási törvény és a mezőgazdasági dízel megszüntetése ténylegesen is hatályba lépjen, a Szövetségi Tanácsnak (Bundesrat) még jóvá kell hagynia a törvényt. A döntést március 22-re halasztották, hogy megfelelően meg lehessen vitatni.
 
Joachim Rukwied, a tiltakozásokat szervező DBV elnöke: "Egyértelmű, hogy a szövetségi államok fékezik a kormány költségvetési törvénnyel kapcsolatos döntésétt. Most ésszerűen kell felhasználni az így nyert időt és megoldásokat találni a mezőgazdaság érdekében. A mezőgazdasági dízel adóemelését le kell venni a napirendről. A versenynek ez a torzítása a német mezőgazdaság kárára egyszerűen elfogadhatatlan."
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön!

2023. június 08. 12:51
A gyulai tápzsilipet lezárták.
 
Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.

MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése

2023. augusztus 14. 17:52
Egyeztetést kezdeményez a hatóságokkal és jogsegélyszolgálatot indít az MTÜ azoknak a szállásadóknak a támogatására, akiknek több hete nem fizet a Booking.com. Felmérésük szerint az érintett szolgáltatók 26 százalékának már több mint egymillió forinttal tartozik a globális szálláshely-közvetítő.