A csend és az áhítat otthona a Vértesben rejtőzik

2023. október 16. 15:37
Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttest rejtenek a Vértes erdei, Budapesttől alig 80 kilométerre. A Majkon megbújó kamalduli remeteségben betekinthet az egykor némasági fogadalomban itt élt szerzetesek zárt világába.
A csend és az áhítat otthona a Vértesben rejtőzik
A templom előtt két oldalt húzódnak az egykori remeteházak
 
Gróf Esterházy József 1733-ban adományozta az Itáliában megalakult kamalduli szerzetesrendnek a gesztesi uradalmán fekvő Majkpusztát szántóföldjeivel, erdőivel, legelőivel, halastavaival és malmaival együtt. Franz Anton Pilgram osztrák építész tervei alapján több szakaszban épült ki a remeteség, amelyből tizenhét cellaház, a kolostor és a templomtorony maradt fenn. Korhű enteriőrök, a kiállítások interaktív elemei és digitális tárlatvezető alkalmazás segít a látogatóknak elképzelni, hogyan éltek itt a szerzetesek.
A szerzetesek egykori ebédlőterme, a freskókkal díszített refektórium /Fotó: NÖF Nonprofit Kft.
 
"A hallgatás ereje" címmel a Foresteriában (más néven konventépületben) látható kiállítás megismertet a kamalduli rend általános és magyarországi történetével. A földszinten, a vadászkastélyt bemutató terekben kamarakiállítás emlékezik meg gróf Esterházy Móricról, aki Majkon született, és 1917-ben rövid ideig Magyarország miniszterelnöke volt.
 
A remeték cellaházai a kolostorépülettől is falakkal elzárt területen, a klauzúrában helyezkedtek el. Építésüket főúri családok, személyek és főpapok támogatták alapítványaikkal, címereik a homlokzatokon láthatók. A cellaházak előszobából, lakószobából, kápolnából, műhelyből és fáskamrából álltak, minden lakhoz kis kert is tartozott.A remete személyes élettere volt, itt imádkozott, aludt, étkezett, olvasott, szabadidejét itt töltötte írással, faragással, kertje gondozásával.
 
A közösség lelki központja volt az itáliai rendi építészet sajátosságait mutató Nepomuki Szent János-templom, amelyben együtt miséztek és zsolozsmáztak a remeték. Hajója elpusztult, egykori szentélyében ma stilizált stallumok jelenítik meg a szerzetesek ülőhelyeit. A megmaradt templomtoronyban, a lépcsőkön felfelé haladva a szerzetesi lelkiség mélyebb „titkait” ismerheti meg a látogató, a harangházban pedig a Vértes gyönyörű látványa fogadja.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Magyarország vár: itt a lapozható BalatonBike365 különszám

2023. március 01. 13:03
A különleges Balaton-élménybe nyújt betekintést a Magyarország vár turisztikai kiadványsorozat különszáma, amely hat kerékpártúra-ajánlattal és a BalatonBike365-szolgáltatások bemutatásával csábít a térségbe.
Az Utazás kiállításra megjelent BalatonBike365 különszám célja, hogy megmutassa, a Balaton sokkal több, mint nyári fürdőhely.

Lengyel tulajdonba került a Szallas Group, lezárult a 82 millió eurós ügylet

2022. november 14. 14:24
November 3-án lezárult az elmúlt évek egyik legjelentősebb közép-európai digitális akvizíciója a turisztikai szektorban: a lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska tulajdonába került a Szallas.hu-t is üzemeltető Szallas Group.