A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák

2023. augusztus 11. 13:35
A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva szinte mindenütt találkozhatunk búbosbankákkal. Idén a költések jól sikerültek, szépen szaporodott az állomány.
 
A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák
A Kis-Sárréten az előző évekhez képest megnövekedett számukat jelzi, hogy a fiatalokkal repülő szülők látványa szinte mindennapos a fészkelésre alkalmas élőhelyeken. Leggyakrabban állattartótelepek környékén találkozhatunk velük, ez a táplálkozásukból is adódik, írta a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja. A trágyán előforduló rovarok, férgek keresgélése közben gyakran tartózkodnak a talajon, ilyenkor nem is olyan szembetűnőek, de felrepülésük után lepkeszerűen hullámzó röptükről és különleges tollbóbitájukról egyből felismerhetők ezek a rigónál kicsivel nagyobb, tarka tollruhájú madarak.
Tojásfestés – búbos banka módra | National Geographic
A mezőgazdaság intenzívvé válása kedvezőtlenül hatott az állomány nagyságára, de a Körös-Maros Nemzeti Park területén lévő mozaikos mezőgazdasági területek, legelők, élőhely-rekonstrukciók pozitív hatással vannak a faj egyedszámának növekedésére.
 
A Maros-ártérben és a Csanádi pusztákon is sok a búbosbanka. Érdekesség, hogy az idén Igazgatóságunk bökényi irodájának tetején is költött egy pár. A kardoskúti Fehér-tó környékén a megszokott 4-5 pár költött. Az első fiókák július elején kezdtek kirepülni, majd hamarosan a többiek is követték őket.
Búbos banka - Európa madarai - Vízimadarak
A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a fészkelő párok száma magasabb volt, mint a korábbi években. Több pár másodjára is sikeresen költött. Cserebökényben a régi folyómedrek mentén, az elhagyott tanyatelkeken és a megmaradt öreg fasorokban, facsoportokban számos költésre alkalmas odút, üreget találnak a búbosbankák.
Búbosbanka – a hazai madárvilág punkja
A térségben gyakori madárnak számítanak, megfigyeléseink szerint az utóbbi években emelkedett a költőpárok száma.
 
forrás: agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

Szalonkavarázs

2023. március 07. 18:35
Még szinte el sem búcsúzott a tél, a tavasz is csak most bukkant fel a látóhatárban, ám a márciusi alkonyattal már tündérek éledeznek a fák között. Apró, barna, hosszú csőrű tündérmadarak, akik az avarból fellibbenve cvikkekben járják táncukat az erdő szálasai között-felett, és pisszegő-korrogó hangot hallatva búcsúztatják az eltűnő Napkorongot.
Március 1-jével nemcsak az új vadászati évet köszönthetjük, de ebben az időszakban indul az erdő királynőjének, az erdei szalonka húzása is. A nappal az avarban félénken totyogó madár szürkületkor szinte a semmiből tör elő az alkonyat fényében, és néhol lassú, halk repüléssel, máskor sebes, gyors irányváltásokkal pillanatok alatt eltűnik szem elől.    

A külterületi utak felújításával is segítjük a vidéket

2023. november 30. 14:42
A kormány kiemelten fontosnak tartja a vidéki térségek megerősítését, a gazdaságok versenyképességének megőrzését és a megfelelő infrastruktúra biztosítását. A külterületi utak felújításával is segítjük a vidéket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Szakolyt és Nyírgelsét összekötő felújított út átadásán november 30.-án, csütörtökön.