Nyugdíjrendszer: Gulyás Gergely nem kertelt – nincs elég járulék, egyelőre a 2030-as évek közepéig lát a kormány

2024. február 19. 17:06
Évről évre többen mennek nyugdíjba, mint amennyien megjelennek a munkaerőpiacon. A nyugdíjkifizetéseket az állami költségvetésnek kell kipótolnia, egyre nagyobb arányban.
 
Nyugdíjrendszer: Gulyás Gergely nem kertelt – nincs elég járulék, egyelőre a 2030-as évek közepéig lát a kormány
Ugyan a szokatlan, péntek délutáni időpontban tartott kormányinfón érthető módon Novák Katalin kegyelmi ügye volt a leghangsúlyosabb téma, számos más fontos kérdés is előkerült.
 
Ezek közül az egyik a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára vonatkozott. Az Mfor újságírója azt vetette fel, hogy tavaly már a nyugdíjkifizetések 24,5 százalékát kellett finanszíroznia a kormánynak, mivel ennyivel kevesebb járulék érkezett be a kasszába. Ezt a költségvetésből, más forrásokkal kellett kipótolni. Pedig 15 éve, 2008-ban ez még gyakorlatilag 0 százalék volt, majd 5, 10, 17, legutóbb pedig 24,5 százalékra ugrott. 
 
Arra a kérdésre, hogyan lehet elérni, hogy a járulékok fedezzék a nyugdíjkifizetéseket, Gulyás Gergely világos választ adott:
 
Átütő demográfiai program.
 
Szerinte a problémának más megoldása nincsen. Jelen állás szerint a 2030-as évek közepéig a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható. „Egy felosztó-kirovó rendszer azzal, hogy a kormány hozzátesz az állami költségvetésből, különös nehézségek nélkül egy közepes gazdasági növekedés mellett is fenntartható” – magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azzal folytatta, hogy a demográfiai programon kívül más megoldása annak nem lesz, hogy lényegesen többen mennek nyugdíjba, mint amennyien belépnek a munkaerőpiacra.
 
Elismerte, hogy a demográfiai program sikere tíz éven belül kevésbé látszik, de emlékeztetett rá, hogy ha 2010 után is kitartottak volna az addig tapasztalt népesedési folyamatok, mostanra a magyar lakosság 170 ezer fővel lenne kevesebb. Szerinte ez mutatja, hogy akkor is érdemes ebbe az irányba menni, ha egyébként egyelőre nem sikerült eljutni a teljes társadalmi reprodukció kívánatos mértékéig. De csak ez a hosszú távú megoldás.
 
Hozzáfűzte, hogy természetesen a költségvetésnek mindez egyre nagyobb kiadást fog jelenteni, ennek ellenére a 2030-as évek közepéig ez nem jelent különösebb nehézséget. A 24,5 százalékos kipótlás nőni fog, de nem drámai gyorsasággal. Körülbelül 
 
egyharmad és 40 százalék közötti mértékben kell majd finanszírozni a nyugdíjrendszert.
 
Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Magyarország helyreállítási tervében szerepelt a nyugdíjrendszer reformja is. Ennek határideje akkor 2025. március 31. volt. A dokumentumban olyan intézkedésekre is ki kell térni, mint a nyugdíjrendszer hosszú és középtávú fenntarthatósága. A kormány már annak idején rögzítette, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden, továbbá a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetése sem merült fel.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Égetett rizshéjból gumiabroncs – ez aztán környezetbarát

2023. május 09. 10:23
És a gumiabroncsipar még csak a kezdet!
 
A nagymértékben diszpergálódó szilícium-dioxid (HDS) a gumiabroncsok egyik legfontosabb összetevője. Alacsony gördülési ellenállást biztosít, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez a belső égésű motoroknál és hosszabb hatótávolságot az elektromos járműveknél, valamint magas kopásállóságot, ami hosszabb élettartamot eredményez az abroncsoknál.

Az E.ON fizet annak az ügyfelének, aki képes rugalmas villamosenergia-felhasználásra

2023. április 17. 09:27
A rugalmasság kifizetődik! Az E.ON egy új szolgáltatást kínál az energiaegyensúly érdekében: rendelkezésre állási díjat fizet a rugalmas áramfelhasználásért cserébe.
 
Erre alkalmas hűtőházakat, nagy logisztikai központokat, nagy energiaigényű gyárakat von be önkéntes részvételük alapján fogyasztói szabályozás programjába az E.ON, melynek lényege, hogy az a létesítmény, amelyik vállalja, hogy meghatározott időszakokban kevesebb villamosenergiát használ, bevételre tehet szert.