A digitális agrárium szakembereit képezzük

2023. október 27. 10:57
Az agráriumot érintő technológiai változások exponenciális ütemben zajlanak, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez igazítsuk az agrárszakképzést, és vonzóvá tegyük azt a fiatalok számára. Mindez olyan jövőbeli biztonságot jelent, amely mindannyiunk életét jobbá teszi – mondta Nagy István agrárminiszter, csütörtökön (okt.26.-án), Csongrádon, ahol átadták az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpontot.
A digitális agrárium szakembereit képezzük
A tárcavezető hangsúlyozta, ehhez pedig úgy kell növelni a képzés színvonalát, hogy az olyan tudást biztosítson a fiataloknak, amelyet a munkaerőpiacra kilépve azonnal hasznosítani tudnak. Ebben a legnehezebb feladat olyan lehetőségeket biztosítani a fiatalok számára, amelyben folyamatosan együtt tudnak a technológiával fejlődni. Kiemelte, ebben a folyamatban jelent mérföldkövet a most átadott képzőközpont, amelyet a kormány 205,5 millió forinttal támogatott és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum koordinálásával valósult meg.
A digitális agrárium szakembereit képezzük
Nagy István emlékeztetett, pozitív visszacsatolást mutat az iskolarendszerű- és a felnőttképzésben résztvevők számának vizsgálatakor, hogy az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeibe ebben az évben 50 százalékkal többen iratkoztak be a tavalyi évhez képest. Mint mondta, az országos tendenciáknak megfelelően pedig itt is a legnépszerűbb az agrárágazat. Ma már majdnem 22 ezren tanulnak ugyanis az agrárszakképzésben, azaz másfélszer annyian, mint hat évvel korábban – húzta alá a miniszter.
 
Nagy István beszédében kitért arra is, az agráriumban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika és a high-tech eszközök használata egyre elterjedtebb. Ennek oka pedig, hogy ezek segítségével optimalizálhatók a termés növekedését meghatározó körülmények. Az ipari drónok segítségével lehetőség van a földterület felmérésére, a növények állapotának figyelésére, a föld nedvességtartalmának mérésére, a permetezés hatékonyabbá tételére. A technológia alkalmazásával versenyképesebbé, fenntarthatóbbá válhat az ágazat, és ellensúlyozható a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiány – részletezte a miniszter.
Hozzátette, az Agrárminisztérium által a Vidékfejlesztési Program részeként a mezőgazdaság digitális átállását és a precíziós fejlesztéseket támogató felhívás rendkívül népszerűnek bizonyult, 2 634 kérelem részesült ugyanis 192 milliárd forintot meghaladó támogatásban.
 
Nagy István kiemelte, ebben a digitalizációs átállásban jelentenek kulcsszerepet a csongrádihoz hasonló beruházások és modernizációs programok. Ezek segítségével ugyanis tovább erősödhet az a tendencia, amely még több fiatalt fordít az agrárium irányába.
 
forrás: agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Tarol a sertéspestis Kínában, emelkedhet a sertéshús ára

2023. március 29. 11:18
Vajon ez a sonka árára is hatással lesz?
 
Újra beütött Kínában az afrikai sertéspestis, ennek hatására a magyar piacot is meghatározó német sertésár történelmi rekordot ért el. A hazai feldolgozók készülnek a húsvétra, de a sonka drágulása vélhetően nem haladja meg az átlagos húsdrágulási szintet – ami pedig jóval elmarad az egyéb élelmiszerekétől – írja a vg.hu

A biogazdálkodásra való áttérés sikereiről és nehézségeiről első kézből

2023. január 10. 13:49
A biogazdálkodásra való áttérésről, az átállás első évének tapasztalatairól beszélgettünk dr. Tóth Kálmánnal, a Bezenye és térségében több mint ezer hektáron gazdálkodó cégcsoport vezetőjével.