A falusi turizmussal nyernek a gazdák és nyernek a városiak is

2017. május 11. 07:47
Hazánkból még hiányoznak azok a kezdeményezések, amelyek közelebb hozzák a társadalom szélesebb rétegeihez a gazdálkodást és a falusi kikapcsolódást.

Ausztriában igencsak népszerű a falusi turizmus, csak Burgenlandban 50 üzemben 1700 ágyat kínálnak a falusi turizmust kedvelő kirándulók számára, akik körében ez az üdülési forma egyre népszerűbbé válik. A falusi turizmusban részt vevő gazdák speciális programokat kínálnak a mezőgazdasági tevékenység megismertetésére: vannak bemutató szőlőbirtokok, gyermekek számára berendezett, akadálymentes gazdaságok és biogazdaságok is a résztvevők között.

 

Ezen felül jellemző, hogy az osztrák gazdák programokat szerveznek a városi látogatóknak. Május 20-án és 21-én Ausztria-szerte 28 családi parasztgazdaság nyitott napokat hirdet, azaz minden érdeklődőnek betekintést enged gazdálkodásának menetébe – írja a topagrar.at. A második alkalommal megrendezendő akció deklarált célja – Stefan Kast, a fiatal gazdák képviselője szerint – az, hogy megismertesse az élelmiszer-termelés folyamatát, és arról pozitív képet alakítson ki a társadalom széles rétegeiben.

 

turizmus

A falusi turizmusban résztvevők különböző programokkal népszerűsítik a vidéki életet – fotó: Shutterstock

A gazdaságok színes és szórakoztató programok keretében ismertetik meg a paraszti gazdálkodás mindennapjait, mivel szerintük ők maguk lehetnek „a mezőgazdaság leghitelesebb követei“. Az ilyen személyes ismerkedés élményét a legszebb plakát vagy a legjobban sikerült ismeretterjesztő film sem tudja pótolni. A program természetesen propaganda célokat is szolgál, vagyis a gazdák számítanak arra, hogy a látogatók egy része később vevőként is visszatér hozzájuk. Az akcióban részt vevő parasztgazdaságok címe az Interneten megtalálható.

Az ilyen akciók hiányoznak igazán a magyar falusi turizmust működtetők többségének kínálatából, pedig ezek segítségével növelhető a mezőgazdaság és a gazdálkodók társadalmi megbecsülése, emellett kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, a saját termékek megismertetésére is. Éppen ezért az ilyen kezdeményezések bizonyára a magyar mezőgazdaságnak is jó szolgálatot tennének.

www.agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtekinthető az álláskereső Facebook profilja?

2018. február 27. 08:01
Vajon jogában áll rákeresnie a munkáltatónak vagy a HR-esnek a jelölt Facebook oldalára? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel - írja a szakszervezetek.hu oldal.

Új élet felmondás után - így kezdj bele a tervezésbe (2.)

2018. május 02. 09:15
Sorozatunkban az új állás megtalálásáig tartó lépcsőket, jó gyakorlatokat, titkos fogásokat járjuk körül outplacement-tanácsadó segítségével. Az első részben az első sokk kezeléséhez és a fair elköszönéshez adtunk segítséget, most a tervezés szakaszát vesszük nagyító alá.