A fecskék fele eltűnt! Ezért évente kétezer tonna kártevőtől nem szabadulunk meg

2024. február 06. 16:08
Te is segíthetsz a fecskéknek. Mutatjuk, hogyan.
 
A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben, melyben emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.
A fecskék fele eltűnt! Ezért évente kétezer tonna kártevőtől nem szabadulunk meg
Mit tehetünk?
Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. A folyamat megfordítása közös érdekünk, hangsúlyozza az MME, kiemelve, hogy a tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni az ürülékpotyogást megszüntető "fecskepelenkákat".
Az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel és részletes leírással is segíti a madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra.
 
A fecskefészek otthoni elkészítéséhez itt olvashatsz tanácsokat, ez a cikk pedig a fészek kihelyezésének helyes módját részletezi. Műfészkek akár meg is vásárolhatók az MME-től.
 
A fecskéknek a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepük van, ezért különösen aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.
A hazai fecskeállomány súlyosan lecsökkent: fecskepelenka és műfészek  elhelyezésével te is segíthetsz nekik - Utazás | Femina
Minden fecske legalább 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.
 
Az, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.
 
Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével) és az ezek mellé márciusban-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint ürülékpotyogást megszüntető "fecskepelenkák" felszerelésével,
Fecskepelenka | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A Rail Cargo Hungaria elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába

2023. október 25. 16:54
A Rail Cargo Hungaria (RCH) elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába, az aratás augusztusi befejezése óta 14 ezer tonna kalászost szállítottak vasúton a rijekai kikötőbe elsősorban egyiptomi és tunéziai úticéllal – közölte a RCH kedden az MTI-vel.

Szövetségben a gazdákkal minden körülmények között

2024. április 25. 13:55
Nemzeti hatáskörben védjük a gazdákat és felelősséggel tartozunk irántuk. Éppen ezért, és az európai agráriumban kialakult helyzet miatt döntöttünk a közelmúltban öt pontos intézkedéscsomagról a gazdák támogatása érdekében - mondta Nagy István agrárminiszter, kedden (2024.04.23.), Jákon, az agrár-országjárás Vas vármegyei állomásának sajtótájékoztatóján.