A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről

2023. szeptember 13. 14:39
Nemzeti önállóságunk, önfenntartásunk és teremtett világunk értékeinek megóvása különösen felértékelődik. A Soproni Egyetem térben és időben is nagy utat tett meg, míg a Selmecbányai Bányatisztképző örökségét továbbgondolva a fenntartható fejlődés szellemében működő, 21. századi intézménnyé vált – mondta köszöntőjében Zambó Péter, a Soproni Egyetem központi tanévnyitóján.
A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről
Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára - aki a tanévnyitó ünnepségen megkapta a Soproni Egyetem díszpolgára kitüntetést - ünnepi beszédében úgy fogalmazott: több mint két évszázad történelme, tudása, kultúrája és hagyománya szövi át a Soproni Egyetem közösségét, amelyre méltán lehetünk büszkék.
A tudománynak olyan kérdésekre kell választ adnia, mint az energiabiztonság vagy a klímabiztonság, a fenntarthatóság és a biodiverzitás megőrzése. Ehhez a munkához a Soproni Egyetem kiváló alapokat és inspiráló környezetet biztosít.
Itt évtizedek óta természetes a teremtett élet tisztelete és szolgálata. A „zöld-szemlélet” a teljes képzési spektrumban megjelenik. Nem csak az Erdőmérnöki vagy a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatói, de a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi és a Benedek Elek Óvodapedagógiai Kar hallgatói is olyan komplex képzést kapnak, amelynek segítségével megismerik és megértik a természeti környezet működését. Képesek lesznek azt megóvni, továbbadni a következő generációknak. A fenntartható jövő formálásának munkájában az Agrárminisztérium kiemelten számít a Soproni Egyetemre, az annak kötelékében működő Erdészeti Tudományos Intézetre és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft.-re.
 
Az államtitkár hangsúlyozta: a sokszínű képzési paletta és fenntarthatósági törekvések is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják továbbtanulásuk helyszíneként a Soproni Egyetemet. Sőt, az idei évben rekordszámú jelentkező nyert felvételt. Az új tanévben 1227-en kezdhetik meg tanulmányaikat, ez pedig 77 százalékkal meghaladja a tavalyi évet. Az is jól látszik, hogy nemcsak az egyetem iránti érdeklődés nőtt, hanem a felvételi ponthatárok is magasabbak, vagyis az érkező diákok tanulmányi eredményei is javultak – fogalmazott.
Zambó Péter szerint az eredmények visszaigazolják a szakképzés átalakításának és az egyetemi modellváltásnak a jelentőségét és sikerét. A fiatalok nemcsak bíznak a jövőben, de tenni is akarnak érte. Felelősen, fenntartható módon. Értik a természetes ökoszisztémák megőrzésének és velük történő gazdálkodásnak a fontosságát.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK FELELŐSEK AZ ELSZABADULT MŰTRÁGYAÁRAKÉRT

2022. november 22. 15:23
A szankciós energiaáremelkedés miatt kialakult műtrágyahelyzet megoldására ma bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szüksége. Ezért az uniós agrárminiszterek mai ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte a Bizottságtól Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

„Ha elvégezzük a mindennap ránk bízott feladatot, akkor az áldás is meglesz”

2023. augusztus 15. 21:19
Nagy István, Magyarország agrárminisztere, a napokban rendezett Martosi Szabadegyetemen tartott fórumon osztotta meg a felvidéki gazdálkodókkal agrárpolitikai tapasztalatit. Mint hangsúlyozta, e tekintetben nincs akkora különbség a két ország között, mint egyesek gondolják.