A föld alatt találhatjuk meg a választ az aszályra

2019. május 15. 07:48
Egy kutatók által felfedezett növényi hormon növeli a növények vízfelvételi hatékonyságát a gyökérfejlesztés által

 

Egy nemzetözi kutatócsoport talált rá egy a növényekben természetesen előforduló hormonra, amely serkenti a gyökérnövekedést, hatására a gyökerek mélyebbre nőnek és több oldalgyökeret fejlesztenek. Ezt a serkentő hatást a mezőgazdasági haszonnövények esetén a jövő mezőgazdasága felhasználhatja a szárazságtűrés növelésére.

 

forrás: HHMI

A klímaváltozás hatására napainkban előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek segíthetik a gazdálkodókat az aszályos időszakokban. Az aszály hatásait a növények egyre gyakrabban szenvedik el, azonban a gyökerek mélybe hatolása és elágazási képessége meghatározza azt, mennyire hatékonyan képesek a vízhez hozzáférni, így ha a gyökerek növekedését serkenteni lehet, ellensúlyozhatóvá válik a nedvességhiány.

A vizsgált hormon béta-karotinból képződik, béta-ciklocitrál a neve, s a gyökér-őssejtek osztódását serkenti. A karotin-szintézis során keletkező számos ismeretlen hatású anyag közül úgy különítették el a kutatók a gyökérfejlődést befolyásoló anyagot, hogy lúfdfű magvakat kezeltek 20 különböző típusú karotinoiddal és vizsgálták a minták gyökérfejlődését.

A kísérletek eredményeként kiderült, hogy a béta-ciklocitrállal kezelt minta esetében 31 százalékkal gyorsabb volt a gyökérnövekedés és dúsabbá vált.

A vizsgálat hason eredményeket hozott paradicsom és rizs esetén is. A rizzsel végzett kísérlet során kiderült, hogy a kezelés hatására a növény jobban tűrte a talaj magas sótartalmát, ami szintén segítség lehet a gazdálkodóknak, hiszen az öntözés hatására a talaj felső rétegének sótartalma megnő.

A béta-ciklocitrál jelenléte és szerepe a természetben evolúciósan rögzült, megtalálható számtalan növényben a moháktól egészen a fákig.

A kísérletek során feltárt összefüggések bizonyítják, hogy a hormonnal csökkenthető a növények aszálykárosodása,

hatása bizonyított talajkezelés esetén vagy a növényre permetezve, így széleskörűen alkalmazható lesz a gazdálkodók számára.

agrotrend.hu / PNAS folyóirat  

 

Kapcsolódó cikkek

A magyar gazdák munkáját méltatták a Magosz Közgyűlésen

2022. május 27. 10:11
A magyar gazdák elkötelezettsége, szorgalma és tehetsége a hazai agrárium aranytartaléka. Ezt megtapasztalhattuk a mögöttünk hagyott évtizedben, különösen az elmúlt években, a koronavírus okozta veszélyhelyzetben – fogalmazott köszöntőbeszédében Farkas Sándor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közgyűlésén.

Tájékoztató a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel kapcsolatban

2015. november 17. 18:59
Tájékoztató a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. működésének ellehetetlenülésével kapcsolatban (szóbeli előterjesztés). A napirend témájának előadója: Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója.