A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette

2023. március 06. 13:47
Borzalmasan nehéz helyzetbe került a térség és az ország is.
 
Törökország lassan kezd magához térni a földrengések által okozott sokkból. Az első felmérések azt mutatják, hogy a halálos áldozatokat és az anyagi károkat is figyelembe véve, a gazdasági ágazatok közül a török GDP termeléséből magas arányban (6,6 százalékkal) részesedő mezőgazdaság szenvedte el a legnagyobb veszteséget, ami kihatással lesz az egész ország élelmiszer ellátására és export-importjára.
A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette
A földrengésekben leginkább érintett 9-10 térség adja ugyanis az ország termésének
 
búzából 20,3 százalékát,
kukoricából 40,2 százalékát,
gyapotból 71 százalékát,
mandarinból pedig 81 százalékát.
A búza és a kukorica pótlásához az import jelentős növelésére lesz szükség, a többi pedig súlyos exportbevétel kimaradást okoz, nem beszélve a térség mezőgazdasági munkásainak korábbi derékhadát alkotó halálos áldozatokról és részben vagy egészen munkaképtelenné vált sebesültekről.
 
A földrengésben elpusztult haszonállatok számáról egyelőre nincsenek pontos adatok, e téren most a legfontosabb a további veszteségek elkerülése, illetve enyhítése. A török kormány több ezer sátrat bocsátott az érintett körzetek részére az állatok elhelyezésére. Nagy kérdés azonban, hogy a hideggel, a szűkös takarmányellátással és az ápoló személyzet hiányával sikerül-e az állatokat a legeltetési szezon kezdetéig megmenteni – írja a mind.ua.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gabona: 156 vállalatnál volt eddig vizsgálat

2023. február 16. 13:59
Folynak a szigorú élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések.
 
Folyamatos az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzése, eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat – közölte Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető a sajtóközlemény szerint kiemelte, az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, hogy megvédjük a magyar gazdák érdekeit.

Megjelent az Agro-ökológiai Program részleteit bemutató kiadvány

2023. március 13. 10:46
Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv által meghatározott I. pilléres támogatási keretrendszer talán legfontosabb új támogatási eleme, amely évente 202 millió eurónyi forrás felhasználásával működik majd. Az előzetes kalkulációk alapján 80 eurónyi támogatás lehetőségét biztosítja hektáronként.