A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette

2023. március 06. 13:47
Borzalmasan nehéz helyzetbe került a térség és az ország is.
 
Törökország lassan kezd magához térni a földrengések által okozott sokkból. Az első felmérések azt mutatják, hogy a halálos áldozatokat és az anyagi károkat is figyelembe véve, a gazdasági ágazatok közül a török GDP termeléséből magas arányban (6,6 százalékkal) részesedő mezőgazdaság szenvedte el a legnagyobb veszteséget, ami kihatással lesz az egész ország élelmiszer ellátására és export-importjára.
A földrengés a török agráriumot is súlyosan érintette
A földrengésekben leginkább érintett 9-10 térség adja ugyanis az ország termésének
 
búzából 20,3 százalékát,
kukoricából 40,2 százalékát,
gyapotból 71 százalékát,
mandarinból pedig 81 százalékát.
A búza és a kukorica pótlásához az import jelentős növelésére lesz szükség, a többi pedig súlyos exportbevétel kimaradást okoz, nem beszélve a térség mezőgazdasági munkásainak korábbi derékhadát alkotó halálos áldozatokról és részben vagy egészen munkaképtelenné vált sebesültekről.
 
A földrengésben elpusztult haszonállatok számáról egyelőre nincsenek pontos adatok, e téren most a legfontosabb a további veszteségek elkerülése, illetve enyhítése. A török kormány több ezer sátrat bocsátott az érintett körzetek részére az állatok elhelyezésére. Nagy kérdés azonban, hogy a hideggel, a szűkös takarmányellátással és az ápoló személyzet hiányával sikerül-e az állatokat a legeltetési szezon kezdetéig megmenteni – írja a mind.ua.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnyitott a Fruit Logistica

2023. február 09. 13:24
Három napon át Berlinen lesz a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem szeme: február 8–10. között 27 csarnokban pörögnek az események, köttetnek az üzletek, zajlanak a szakmai kísérőprogramok. És persze a gyönyörű standok mögött súlyos kérdések is feszülnek, amelyekkel muszáj kezdeni valamit.

Kína klónozott tehenekkel akarja növelni tejtermelését

2023. április 12. 10:16
A klónozott tehenek éves tejhozama elérte a 18.000 litert.
 
Az edition.cnn.com hírportál egy különleges kínai tudományos kezdeményezést ismertet. Eszerint Kína nagy teljesítményű tehenek klónozásával képzeli el az ország tejtermelésének felgyorsított ütemű fejlesztését, amelyre a lakosság ellátása érdekében égető szüksége van.