Kérdőív a Közös Agrárpolitika (KAP) 2024-es „Egyszerűsítés – a gazdák nézőpontja” című felméréshez.

2024. március 13. 15:54
A Bizottság online kérdőívet készített a gazdálkodók számára az egyszerűsítéssel kapcsolatban, amely segíthet azonosítani a KAP-szabályokból, valamint az élelmiszerekre és a mezőgazdaságra vonatkozó egyéb szabályokból eredő adminisztratív terhek és összetettség forrásait, mind nemzeti szintű alkalmazásuk, mind pedig a hozzájuk kapcsolódó nyilvántartási és jelentéstételi kötelezettségek tekintetében.
Kérdőív a Közös Agrárpolitika (KAP) 2024-es „Egyszerűsítés – a gazdák nézőpontja” című felméréshez.
Ezzel párhuzamosan interjúkat szerveznek a mezőgazdasági termelők szervezeteivel, hogy teljes képet kapjanak a helyzetről – írja a nak.hu.
 
A konzultáció eredménye várhatóan nyárra már világosabb képet fog adni a mezőgazdasági termelők által észlelt és tapasztalt főbb adminisztratív akadályokról.
 
Eredményeit egy 2024 őszén közzéteendő részletesebb elemzés fogja tartalmazni, amelynek célja annak megértése, hogy a közös agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó eljárások és szabályok, valamint az EU élelmiszer- és mezőgazdaságára vonatkozó egyéb uniós szabályok milyen terheket rónak a mezőgazdasági termelőkre – olvasható a nak.hu cikkében.
 
Ezzel kiszűrik az aggodalomra okot adó forrásokat és az e politikák és rendszerek uniós országokban történő alkalmazásának összetettségét – hogy azonosítsák azokat a területeket, ahol javítani lehetne.
 
A felmérés eredményeit egy részletes elemzés részeként 2024 őszén teszik majd közzé.
 
A legfeljebb 20 perces kérdőív kitöltésére március 7. és április 8. között van lehetősége a gazdálkodóknak.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kér mindenkit, hogy feltétlenül töltse ki a kérdőívet, így figyelembe tudják venni véleményét. A nem kötelező kérdésekre is célszerű válaszolni.
 
Az online kérdőív itt érhető el, melyet a képernyő jobb felső sarkában a Language/Nyelv feliratra kattintva a magyart kiválasztva lehet átállítani magyar nyelvűre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Eltörlik a földadót

2023. augusztus 28. 11:58
A kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni – derül ki abból a videóból, amelyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója tett fel Facebook-oldalára vasárnap reggel.
 

Nagy István: Stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság

2023. július 27. 13:36
A mezőgazdaságunk alapjai mára stabilak, hiszen az elmúlt 13 esztendő átgondolt és következetes intézkedései nyilvánvalóvá tették, hogy a kormány a magyar mezőgazdaságra stratégiai ágazatként tekint – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Nyírteleken, a 35. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozáson.
 
A tárcavezető arról beszélt, jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ágazat kihasználja a benne lévő lehetőségeket és megőrizze a magas szintű élelmezésbiztonságot.